Vinkkejä retiisien kasvattamiseen

Retiisit ovat yksi nopeimmin ja mielenkiintoisimmista viljelykasveista, ja ne ovat vihannesten viljelijöiden suosikki. Retiisijuuria käytetään yleisesti lisäämään iloisen ja raikkaan makua salaatteihin ja voileipiin, kun taas lehtiä ja juuria voidaan lisätä myös salaatteihin tai jopa keittää keittoon.

Retiisit ovat myös hyviä maaperällesi, koska ne auttavat pitämään sen ilmavana.

Maaperän valmistelu:

Lannoitteen levittäminen maaperään ennen retiisien istuttamista voi olla hyödyllistä. Maaperän tulee olla ilmastettu.

Taimet:

Kylvä retiisit lyhyisiin riveihin noin 1 cm syvyyteen ja noin 2,5 cm etäisyydelle toisistaan.

Porrastele rivien kylvöä lyhyellä aikavälillä (noin 10 päivää), jotta sinulla on sato koko kasvukaudelle, etkä kerralla liikaa satoa, mikä kuluttaisi tuotantoasi.

Retiisit voidaan kylvää myös merkintöinä tai välikasveina vihannesten, kuten porkkanoiden, punajuurien tai salaattien väliin, joiden kasvukausi on pidempi. Itävät retiisit ovat nopeita ja näyttävät sinulle istutuspaikan ja tunnistavat selvästi, missä viiva on, ennen kuin hitaammin kasvavat vihannekset puhkeavat maan läpi. Voit sitten poistaa retiisit, kun ne ovat valmiita vihannesten sadonkorjuuseen ennen muiden harvennusta vaativien vihannesten hitaampaa kasvua.

Kevätretiisit tulisi istuttaa aikaisin keväällä, kun taas talviretiisilajikkeet tulisi istuttaa kesän puolivälistä loppukesään.

Näyttely :

Retiisit kestävät lieviä pakkasia ja pitävät viileästä ilmastosta.

Kuuma sää voi aiheuttaa kukintoja ja tämä vaikuttaa haitallisesti juurien kehitykseen, kun kasvi keskittää energiansa kukkien ja siementen tuotantoon.

Talviretiisillä on pidempi kasvukausi, ja ne ovat yleensä suurempia, ja niillä on voimakkaampi pistävä maku. Talviretiisit voidaan säilyttää myös pidempään, jopa 60 päivää.

Maaperän tyyppi:

Retiisit kasvavat useimmissa maaperässä, vaikka ne suosivat kosteaa maaperää.

Varmista kesälajikkeiden kohdalla, että vettä tulee säännöllisesti, kun sadetta on vähän, koska juuret tarvitsevat vettä kasvaakseen tai muuten ne voivat puustua.

Tarkista retiisit säännöllisesti selvittääksesi, ovatko ne valmiita sadonkorjuuseen. Niiden jättäminen maahan muutamaksi lisäpäiväksi voi johtaa yhä pistävämpään juuren makuun ja kovempiin koostumuksiin.

Sato:

Retiisit voidaan korjata milloin tahansa 20–60 päivän kuluttua kylvöstä lajikkeesta riippuen.

Kevätretiisit voidaan korjata, kun juuret ovat halkaisijaltaan noin 1,5–3 cm. Poista kaikki kevätretiisit, joiden halkaisija on 5 cm, ja syö ne heti tai säilytä jääkaapissa.

Kun olet kerännyt retiisit, poista latvat, koska ne voivat johtaa veden ja ravinteiden menetykseen juurista.

Kaupasta ostetut retiisit säilyvät jääkaapissa vain kaksi viikkoa.

Jos maaperä on kuiva, kastele vuorokausi ennen sadonkorjuuta, jotta voit helposti poistaa juuret vetämällä varret ylös. Jos et käytä varsia salaateissa tai keitoissa, lisää ne kompostipinoosi.

Lajikkeet:

Saatavilla on eri muotoisia retiisilajikkeita, pyöreitä retiisiä, pitkiä retiisit… ja myös erilaisia ​​värejä, kuten vaaleanpunainen, punainen, valkoinen (japanilaiset lajikkeet) tai musta.

Vinkkejä punajuurien kasvattamiseen

Vinkkejä korianterin kasvattamiseen