Vinkkejä punajuurien kasvattamiseen

Punajuuri on 10 suosituimman puutarhassamme kasvatettavien vihannesten joukossa. Juurikkaiden kasvatus on suosittua, koska sitä on suhteellisen helppo kasvattaa ja juurikkaat voidaan syödä tuoreena, varastoida tai marinoida, joten niistä voidaan nauttia ympäri vuoden.

Kasvitarhan valmistelu:

Kaivaa maata syksyllä ennen kylvöä, mutta älä lisää lantaa maaperään, sillä se estää juurien kehittymisen kunnolla. Kun kaivaa maata, muista poistaa kaikki kivet, koska ne voivat rajoittaa juurien kasvua. Jos maaperä on hapan, lisää sopiva määrä kalkkia.

Kylvö

Punajuuret tulee kylvää vasta viimeisten pakkasten jälkeen. Kylvö voi viivästyä muutamalla viikolla, jos käytät poly- tai kellotunnelia. Liota juurikkaan siemeniä muutama tunti ennen kylvöä. Jokainen siemenklusteri sisältää itse asiassa yhdestä neljään siementä. Voit kylvää siemenet taimiruukkuihin ja istuttaa taimet lopulliseen kasvuasentoon, mutta joidenkin onnistumisprosentti on korkeampi, jos taimet istutetaan suoraan maahan.

Kylvä riveihin ja aloita uudelleen noin 30 cm rivien väliltä. Kylvä siemenet noin 1 cm syvyyteen ja peitä maalla. Kylvä rypäleterttuja noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan.

Varmista kylvön jälkeen, että maaperä pysyy kosteana, kunnes siemenet ovat itäneet ja voit nähdä taimien kehittyvän.

Punajuuria voidaan kasvattaa myös astioissa. Täytä halkaisijaltaan 30 cm ruukku ruukkumultalla ja kylvä noin 6 siemenrypälettä 2,5 cm:n syvyyteen.

Punajuuret kasvavat varjossa tai osittain auringossa. Jos olet täydessä auringossa, varmista, että maaperä ei kuivu.

Maaperän tyyppi

Punajuuret pitävät ei-happamasta maaperästä – pH noin 6,5-7,0. Punajuuret kasvavat hyvin väliaineessa, jossa on kevyt maaperä, syvemmälle kaivaminen auttaa raskasta maaperää.

hoitaa

Kun taimet ilmestyvät, kussakin siemenklusterissa voi olla useampi kuin yksi taimi. Poista ne kaikki, mutta säilytä vahvin taimi kustakin klusterista.

Kun taimet ovat saavuttaneet noin 5 cm korkeuden, voit suunnata ne lopulliseen asentoonsa – noin 10 cm pyöreillä lajikkeilla ja noin 15 cm korkeilla lajikkeilla.

Älä anna maaperän kuivua, koska tämä voi hidastaa kasvua ja juuret voivat muuttua puumaiseksi ja vähemmän meheviksi.

Sadonkorjuu

Pyöreät punajuuret ovat herkimmillään ja maultaan suurinta, kun ne ovat halkaisijaltaan noin 3 cm. Punajuuria poimittaessa on järkevää korjata jokaisesta rivistä niin paljon, että maahan jäävien juurikkaiden väliin jää enemmän tilaa. Tämä auttaa heidän kehityksessään.

Kun pyöreän lajikkeen koko saavuttaa halkaisijaltaan noin 7,5 cm, ne tulee korjata, koska mahdollinen tuleva kasvu tekee niistä vähemmän houkuttelevia. Kaivaa juuren alle varovasti lastalla ja nosta sipuli maahan varoen vahingoittamasta ulkokuorta. Mitä vähemmän kasvi on vaurioitunut, sitä pidempään juurikasta voidaan säilyttää.

Korjatut punajuuret ovat herkullisia peitattuja, mutta niitä voidaan säilyttää myös viileässä ja kuivassa ympäristössä, kuten hiekalla täytetyssä puulaatikossa.

Harvat ihmiset ymmärtävät, että juurikasvihreät ovat myös syötäviä ja niitä voidaan käyttää samalla tavalla kuin pinaattia. Ne tulee syödä tuoreina.

Lajikkeet

On olemassa kahta päätyyppiä juurikaslajikkeita – pyöreä (tai maapallo) ja pitkä juurikas. Pyöreillä lajikkeilla on sipulimäiset juuret ja pitkät lajikkeet ovat muodoltaan palsternakan kaltaisia. Pitkäjuuriset lajikkeet voivat kasvaa jopa noin 10 tuuman pituisiksi ja niiden kehittyminen kestää yleensä kauemmin kuin maapallolajikkeiden. Suosittu lajike on Bolthardy, joka kestää pulttausta, joten sitä käytetään usein varhaisen kylvölajikkeena. pyöreitä lajikkeita voi olla useissa väreissä – punainen (esim. Bolthardy), kulta (esim. kulta burpees) ja syvä punainen (esim. Red Ace)

Ruusukaalien kasvattaminen – vinkkejä ruusukaalien kasvattamiseen

Vinkkejä retiisien kasvattamiseen