Vinkkejä pinaatin kasvattamiseen kasvimaassasi

Pinaattia on suhteellisen helppo kasvattaa kylmässä ilmastossa, ja se sisältää runsaasti ravintoaineita, kuten rautaa, proteiineja, A-vitamiinia ja klorofylliä.

Raaka pinaatti salaatissa tai kevyesti höyrytettynä sopii lisukkeeksi monenlaisiin ruokiin.

Maaperän valmistelu:
Pinaatin siementen itäminen voi kestää viikosta 2 viikkoon.

Kaivaa maaperää noin 30 cm syvälle, on tiedettävä, kuinka pitkälle kasvien kantajuuri pystyy kehittymään. Lisää maaperään orgaanista kompostia tai lantaa, jotta saat kasvulle tarvittavat ravinteet.
Luomuviljelyn ja viherlannoitteiden edut voivat olla hyödyllisiä ennen pinaatin istutusta.
Tarkista maaperän pH ja lisää tarvittaessa kalkkia.

Taimet:

Voit istuttaa pinaattia aikaisin keväällä. Voit porrastaa satoasi kesän aikana istuttamalla rivit muutaman viikon välein. Viimeisen istutuksen tulisi olla noin 50-60 päivää ennen ensimmäisiä talven pakkasia.

Kylvä taimet/siemenet pitämällä 7 cm etäisyydellä riveistä noin 30-40 cm etäisyydellä toisistaan.

Asema:

Sijoita pinaattikasvit asentoon, jossa ei ole korkeita lämpötiloja. Pinaatti kasvaa hyvin osittain aurinkoisissa paikoissa, ei täydessä auringonpaisteessa.

Maaperän tyyppi

Pinaatti pitää kosteasta, mutta ei märkästä maaperästä. Olkien tai leikkuujätteen multaa käyttämällä voidaan ylläpitää maaperän kosteustasoa.

Maaperän tulee sisältää hyvä määrä orgaanista ainetta, jotta pinaattikasvit saavat tarvitsemansa ravintoaineet.

Pinaatti ei pidä liian happamasta maaperästä, hyvä pH on noin 6,3. Lisää tarvittaessa maaperään sopiva määrä kalkkia.

Kastelu:

Varmista, että maaperä on vain kostea. Kastelu kerran viikossa riittää, kun sataa vähän. Purista pinaattikasveja tarpeen mukaan, mutta yritä olla vahingoittamatta maahan jättämiesi kasvien juuria.

Liian happaman maaperän vaikutukset näkyvät kasvien lehtien reunojen kellastumisena, alhaisena itämisenä ja erittäin hitaana kasvuna.

Sato:

Pinaatti on valmis korjattavaksi noin 40-50 päivää istutuksen jälkeen.

Pinaatin lehdet voidaan korjata, kun ne ovat riittävän suuria ja valmiita salaatteihin tai muuhun. Muista aloittaa lehtien poimiminen kasvin ulkopuolelta, jolloin sisälehdet jatkavat kasvuaan ja tuottavat uutta satoa. Muuten voit korjata koko kasvin.

Suosittelen syömään pinaattisi heti poiminnan jälkeen kylmässä vedessä pesemisen jälkeen. Pestyjä lehtiä voi säilyttää jääkaapissa muutaman päivän, mutta maku ja ravintosisältö ovat paljon parempia heti poiminnan jälkeen.

Lajikkeet

Hitaasti kukkivat kannat ovat kantoja, joiden siemenvarren kehittyminen kestää kauemmin ja keskittyvät siksi enemmän lehtien kasvuun (mikä kiinnostaa meitä). Lyhyet, viileät päivät parantavat satoa, koska kukinta estyy, kun taas pitkät, valoisat päivät ja korkeammat lämpötilat edistävät kukintaa.

Vinkkejä korianterin kasvattamiseen

Kasvitarhan kasvattaminen ikkuna- tai parvekeruukussa