Vinkkejä korianterin kasvattamiseen

Korianteri on voimakkaasti tuoksuva yksivuotinen yrtti, mutta se voi kasvaa jopa 2 metrin korkeuteen. Korianteria kutsutaan joskus kiinalaiseksi persiljaksi. Korianteria kasvatetaan siementen ja lehtien vuoksi, ja molempia käytetään kulinaarisiin tarkoituksiin. Lehtiä voidaan käyttää raakana salaateissa, voileipissä ja salsoissa tai kuumissa curryruoissa.

Korianteri on herkkä siirrolle, ja muutoksen shokki voi olla peruuttamaton. Tästä syystä on suositeltavaa kylvää korianterin siemeniä eikä istuttaa niitä jälkikäteen. Jos päätät istuttaa korianterin ulkona, poista rikkaruohot, kaivaa ja haravoi maaperä hyvin ennen istutusta.

Jos kylvö tehdään ulkona, suosittelen odottamaan toukokuuhun asti, että maaperän lämpötilat lämpenevät, minkä pitäisi edistää itävyyttä ja parempia onnistumisprosentteja. Kylvä siemenet noin 1 cm:n syvyyteen ja peitä sitten mullalla ja/tai kompostilla. Aseta rivit 35 cm:n etäisyydelle toisistaan. Kylvä siemenet noin 4 cm:n etäisyydelle toisistaan.

Siemenet itävät muutamasta päivästä enintään kahteen viikkoon. Kun kasvit ovat noin 4-5 cm korkeita, voit erottaa ne noin 20 cm välein, mutta hyvin varovasti.

Jos päätit kasvattaa niitä säiliöissä, varmista, että säiliö on vähintään 15 cm syvä, jotta rintajuuri voi kehittyä kunnolla.

Korianterinsiemenet tulee kylvää muutaman viikon välein varmistaakseen jatkuvan sadon koko kasvukauden ajan.

Kuten useimmat yrtit, korianteri pitää paljon valosta, joten jos olet päättänyt kasvattaa sitä sisätiloissa, varmista, että korianteriruukku on sijoitettu etelään päin olevalle ikkunalaudalle. Auringonpaistetta suositellaan vähintään 4 tuntia päivässä.

Korianteri arvostaa myös lämpimiä paikkoja (Se on kotoisin Välimeren alueelta ja Aasiasta).

Maaperän tulee olla hyvin valutettu ja sen tulee olla hyvä ilmanvaihto. Jos istutat säiliöihin, varmista riittävä vedenpoisto, sillä apumateriaalit, kuten ruukut, murtuneet tiilet ja/tai karkea sora sopivat ihanteellisesti säiliön pohjaan.

Nestemäistä lannoitetta voidaan levittää maaperään muutaman viikon ajan kasvun edistämiseksi.

Älä kastele korianteria liikaa, koska se ei pidä siitä, että sen juuret liotuvat vedessä.

Voit aloittaa lehtien keräämisen heti, kun kasvi on saavuttanut 10 cm korkeuden.

Kypsien lehtien korjuu rohkaisee kasvia kasvamaan korkeammaksi.

Vinkkejä retiisien kasvattamiseen

Vinkkejä pinaatin kasvattamiseen kasvimaassasi