Vihannespuutarha, vinkkejä kukkakaalin kasvattamiseen

Kukkakaalit kasvatetaan keskivalkoisten päiden (curd) vuoksi ja niitä voidaan kasvattaa ympäri vuoden, kunhan vuodenaikaan valittu lajike on oikea. Kukkakaalit vievät paljon tilaa, joten suunnittele kasvimaasi tilaa.

Vaikka kukkakaalit kuuluvat kaaliperheeseen, ne vaativat enemmän hoitoa ja huomiota kuin kaali kasvaakseen onnistuneesti.

Kaivaa maaperää hyvä kuukausi (eikä viikkoja) ennen istutusta. Kukkakaalit kasvavat parhaiten tiivistetyssä maaperässä.

Kun kaivaa maata, lisää maaperään orgaanista ainetta, kuten kompostia ja/tai lantaa.

Tarvittaessa tee maaperä kalkkipitoiseksi (aikaisintaan kuuden viikon kuluttua orgaanisen aineksen kaivamisesta).

Kylvä kukkakaali noin 1/2 cm syvyyteen yksittäisiin taimiruukkuihin/tarjottimiin. Itämisen jälkeen taimet on istutettava hyvin valaistuun paikkaan.

puutarha kukkakaali

Noin 6 viikkoa kylvöstä taimien tulee olla valmiita ja riittävän vahvoja ennen istutusta. Kasvien vahvuus on tärkeä ennen istutusta, sitä voidaan parantaa lisäämällä asteittain sisäkasvien aikaa ja kasvien saamaa auringon määrää.

Istuta taimet noin 60 cm:n etäisyydelle toisistaan, jos taimi on riveissä, ja jätä rivit 100 cm:n etäisyydelle toisistaan.

Kukkakaalit korjataan viileällä säällä. Kuuma lämpötila voi hidastaa pään kehitystä. Kesällä voit peittää pään kasvinlehdillä.

Maa on kaivettu syvälle. Kukkakaali kasvaa hyvin savimailla ja hyvin valutetuilla mailla.

Maaperän pH:n tulee olla neutraali tai lievästi emäksinen. Tiedostoa tarvittaessa.

Levitä lannoite heti istutuksen jälkeen.

Onnistunut kukkakaalin kasvu vaatii säännöllistä ja jatkuvaa kasvuolosuhteiden huomioimista. Kaikki kasvin kertynyt stressi aiheuttaa hidastuneen pään kasvun, jota usein kutsutaan ”ormuksi”.

On elintärkeää, ettei maaperä saa kuivua, sillä veden puute voi johtaa pienten silmujen muodostumiseen. Kastele melko säännöllisesti.

Kesälajikkeille voidaan levittää multaa maaperän kosteuden säilyttämiseksi.

Kukkakaalin satopään koko riippuu kasvatettavaksi valitsemastasi lajikkeesta.

Aloita kukkakaalin sadonkorjuu ennen kuin ne saavuttavat täyden koon varmistaaksesi porrastetun sadon. Tämä auttaa estämään liian suuren sadonkorjuun samana päivänä.

Korjaaksesi kotitekoisen kukkakaalin, leikkaa varsi terävällä veitsellä, mutta muista jättää pään ympärille useita lehtiä sen suojaamiseksi.

Jos kukkakaalin pääkukat ovat alkaneet avautua, olet ylittänyt sadonkorjuupäivän. Silmut alkavat myös värjäytyä sadonkorjuuajan päätyttyä.

Voit säilyttää kukkakaalia jopa 3 viikkoa ripustamalla ne ylösalaisin ja ruiskuttamalla niitä vedellä joka päivä.

Kerää kukkakaalit aikaisin aamulla, ne ovat mehevämpiä tähän aikaan päivästä.

Sadonkorjuun jälkeen katkaise jäljellä oleva varsi ja juuret ja lisää ne kompostikasaan. Toisin kuin jotkut muut ristikukkaiset, kuten parsakaali, kukkakaali ei kehitä uusia päitä… joten kasvia ei tarvitse säilyttää.

Selleri – vinkkejä sellerin kasvattamiseen

Ruusukaalien kasvattaminen – vinkkejä ruusukaalien kasvattamiseen