Mitä tehdä kasvimaassa toukokuussa

Toukokuu on kuukausi, jolloin kasvimaa alkaa näyttää yhä enemmän kesäpuutarhalta. Toukokuussa myöhäisten pakkasten uhan pitäisi vähentyä ja herkät sadot voivat alkaa viihtyä vihannespaikalla huoletta. Sisätiloissa aloitetut viljat tulee kovettaa ennen ulkoistutusta.

Lämpimillä alueilla tomaattia, paprikaa, munakoisoa, kurpitsaa ja papuja voidaan vihdoin istuttaa puutarhaan kuun alussa. Kylmillä alueilla varmista, että yölämpötilat ovat keskimäärin 13 °C tai korkeammat ennen kuin aloitat niiden poistamisen, mikä voi tarkoittaa noin toukokuun loppua tai jopa kesäkuun alkua alueesta riippuen.

Puutarhassa tekemistä toukokuussa:

  • Jatka kestävien vihannesten peräkkäistä kylvöä.
  • Kylvä pehmeitä vihanneksia.
  • Valmistele sisälle pehmeät vihannekset.
  • Kylvä tai istuta herkkää ruohoa viimeisen pakkasen jälkeen.
  • Vesi tarvittaessa.
  • Ryhdy toimenpiteisiin estääksesi tuholaisten pääsy puutarhaan.

Valmistaudu istuttamaan munakoisoa, meloneja, kurpitsaa ja kesäkurpitsaa

Valmista toukokuun alussa istutuspaikat munakoisolle, kurpitsalle, meloneille ja kesäkurpitsalle. Kaivaa reiät 30 cm neliö, 30 cm syvä ja 90 cm toisistaan. Lisää reiän pohjalle kompostia tai hyvin mädäntynyttä lantaa ja täytä sitten reikä. Sekoita maaperää ympäröivältä alueelta muodostamaan kumpu jokaisen reiän yläpuolelle. Kylvä kuun lopussa kolme siementä jokaiseen kasaan. Kun taimet nousevat ylös, leikkaa kaksi heikompaa taimia irti ja anna vahvan taimen kasvaa. Jos aloitat istutuksen, aseta yksi jokaiselle kasalle kesäkuun alussa.

Valmista ja istuta vihreät pavut ja munuaispavut.

Valmistaudu kuun alussa vihreiden papujen ja munuaispapujen istuttamiseen. Kaiva 45 cm leveä ja 30 cm syvä kaivanto. Lisää useita senttejä kompostia tai hyvin mädäntynyttä lantaa kaivantoon ja täyttöön. Kylvä papujen siemenet kuun toisella puoliskolla. Kylvä ne 6 cm syvyyteen ja 20–30 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​kahteen riviin 30–40 cm:n välein. Kun istutat, aseta pavut paikoilleen papurivin kummallekin puolelle. Aseta tolpat vinoon ja sido vastakkaiset pylväät yhteen lähelle niiden yläosaa. Pylväitä voi vahvistaa vaakatuilla.

Valmistaudu istuttamaan tomaatteja

Valmista kuun alussa istutuspaikat tomaateille. Kaiva reikiä 30 cm neliön, 30 cm syvä ja 60-90 cm etäisyydellä toisistaan. Lisää reiän pohjalle muutama tuuma kompostia tai hyvin mädäntynyttä lantaa ja täytä sitten reikä ruukkumultalla. Muodosta kumpu jokaisen reiän yläpuolelle. Tomaatit voidaan istuttaa turvallisesti puutarhaan, kun yölämpötila on keskimäärin 13°C, tämän kuun lopussa tai kesäkuun alussa. Aikaisemmin istutetut tomaatit tulee suojata kylmiltä öiltä.

Poista kaalin, salaattien, papujen ja porkkanoiden kellot ja tunnelit

Kevätkaalit, porkkanat, salaatit ja pavut, jotka kasvavat muovisten kuppien tai tunnelien alla, voidaan nyt kovettaa. Tämä asteittainen altistuminen ulkolämpötiloihin voidaan tehdä kolmen viikon aikana, jotta kasvit kovettuvat vähitellen.

Kylvä punajuuret

Kuukauden puolivälissä kylvä pitkäjuuristen punajuurien siemenet. Cylindra ja Rodina kasvavat hyvin lämpiminä kuukausina. Kylvä siemenet 2 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​ja peitä 1 cm:llä kompostia. Myöhemmin ohenna kasvit 6 cm:n etäisyydelle. Pidä maaperä tasaisen kosteana tuottaaksesi herkkiä juuria.

Valmista ruusukaali

Pohjoisilla alueilla, joilla on viileät kesät, ruusukaalit lähtevät tässä kuussa sadonkorjuuseen kesästä syksyyn. Lämpimillä talvialueilla odota ruusukaalien istuttamista loppukesällä ja syksyllä. Kylvä ruusukaalit 60 cm:n etäisyydelle toisistaan. Pidä kasvit kasvavana voimakkaasti pitämällä maaperän tasaisen kosteana.

Kylvä porkkanat

Voit kylvää porkkanoita toukokuussa. Porkkanat kasvavat parhaiten kevyessä, hiekkaisessa, kivittömässä maaperässä. Imperator- tai Gold Pak -lajikkeet, joiden juuret ovat jopa 20 cm pitkiä, ovat hyviä valintoja kevyessä maassa. Matalaan, kiviseen tai savimaahan istuta Chantenay- tai Nantes-lajikkeet, joiden juuret kasvavat 15 cm:n pituisiksi. Kylvä peräkkäiset viljat kolmen viikon välein.

Valmista kukkakaali

Kukkakaali kasvaa parhaiten siellä, missä lämpötila ei nouse liian kuumaksi (yli 25°C) tai liian kylmäksi (-1°C asti, kevyt pakkanen ei vahingoita kukkakaalia). Nouseva lämpötila noin 15°C on optimaalinen. Valmistele kukkakaali kylvettynä sisätiloissa viime kuussa, kun maaperän ja ilman lämpötila on vähintään 10 °C. Istuta kukkakaalit 60 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​riveihin, joiden väli on 60 cm. Aseta pohjaton paperikuppi jokaisen kasvin ympärille suojaamaan kasveja leikkuumatoilta.

Kylvä maissia

Istuta maissia, kun kaikki pakkasvaara on ohitettu. Kylvä siemenet aina, kun keskilämpötilan odotetaan pysyvän välillä 5 °C yöllä ja korkeintaan 30 °C päivällä. Valmistele istutusalue etukäteen käsittelemällä 3 cm hyvin mädäntynyttä lantaa. Kylvä siemenet 3 cm syvyyteen kolmen hengen ryhmissä 45 cm:n välein. Säilytä kestävin kasvi muutaman viikon ajan taimien puhkeamisen jälkeen. Kylvä maissi useisiin lyhyisiin riveihin, jotka on järjestetty suorakaiteen muotoiseen lohkoon. Lohkokylvö helpottaa pölytystä; maissia pölyttää siitepöly, joka ei pääse kauas.

Aloita kurkut sisätiloissa

Aloita kurkut sisätiloissa noin kolme viikkoa ennen kuin yölämpötilat saavuttavat keskimäärin 13 °C. Taimet eivät pääse puutarhaan ennen kuin kaikki pakkasvaara on ohi. Valmistele kasvupaikka etukäteen: kaivaa reiät 30 cm neliö, 30 cm syvyydet ja 90 cm etäisyydellä toisistaan ​​jälkikasveille, 30 cm kiipeilykasveille. Lisää muutama tuuma kompostia tai hyvin mädäntynyttä lantaa reiän pohjalle ja täytä sitten reikä. Muodosta noin 15 cm korkea kumpu. Kurkun kylvö aloitetaan, kun sää on riittävän lämmin.

Suojaa perunat

Viime kuussa istutetut perunat tulee suojata myöhäisiltä pakkasilta. Aseta suojapeitteet perunakasvien päälle, kun yölämpötilan odotetaan laskevan.

Tee peräkkäin salaatti- ja pinaattikasveja

Istuta lisää salaatteja, salaatteja ja pinaattia ylläpitääksesi jatkuvaa satoa. Jatka salaatin ja pinaatin kylvöä kahden viikon välein noin kahdeksan viikkoa ennen kuin päivälämpötila on keskimäärin noin 27 °C. Jos kesän lämpötila ei ole keskimäärin 25 °C, jatka peräkkäistä kylvöä noin kuusi viikkoa ennen ensimmäistä pakkasia.

Kylvä uusiseelantilainen pinaatti tai kiinalainen pinaatti

Kylvä lämpöä kestävä uusiseelantilainen pinaatti, kun pakkasvaara on ohi. Tämä sato on kesäkorvike pinaatille kuumilla kesäalueilla. Uuden-Seelannin pinaatti sietää hiekkaista ja suolaista maaperää. Se pitää auringosta eikä pidä varjosta. Aikuiset kasvit leviävät 30-90 cm.

Kylvä, istuta, jaa, ota aromaattisten yrttien pistokkaat

Istuta enemmän kirveliä, tilliä, fenkolia, iisoppia ja persiljaa.

Basilikan taimet voidaan istuttaa tämän kuun lopussa, kun pakkasvaara on ohi. Sijoita taimet noin 40 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​ja kastele hyvin alkuvaiheessa, kunnes kasvit ovat kypsyneet. Kylvä basilikan siemenet 2 cm syvyyteen.
Pistokkaat. Ota 7-10 cm pistokkaat ruukkumeiramia, rosmariinia, salviaa ja timjamia viime vuodelta. Poista alemmat lehdet pistoksesta ja leikkaa varsi terävällä veitsellä suoraan solmun alta. Aseta pistokkaat hiekkaan täytettyyn ruukkuun tai avoimeen hiekkamaahan. Jos sää on kylmä tai tuulinen, aseta kellotyyppinen suoja.
Division. Puutarhassa umpeen kasvaneet tai levinneet minttu ja timjami voidaan jakaa tai juurruttaa nyt. Pienet juuret juoksijoiden kussakin solmussa perustavat uusia juuria, jos ne haudataan hienoon maahan.

Vettä tarpeen mukaan

Uusien taimien ja taimien kastelu on erittäin tärkeää. Kasvunhallinta voi olla tuhoisaa siemenistä kasvatetuille kasveille. Normaali kasvu riippuu tasaisesta veden saannista. Tarkista puutarha päivittäin varmistaaksesi, että maaperä pysyy tasaisen kosteana. Laita sormesi maahan, jos se on märkä, kastelu on hyvä. Jos sormesi on kuiva ja puhdas, huuhtele se alas.

Kuinka kasvattaa kapriksia siemenistä

Selleri – vinkkejä sellerin kasvattamiseen