Mitä tehdä kasvimaassa kesäkuussa

Kesäkuu on erittäin kiireinen kuukausi, kun sinulla on puutarha, ja vielä enemmän, kun on kyse vihannespaikasta.
Se on myös kuukausi, jolloin sää voi olla hyvin vaihteleva, mutta varsinkin joskus alkaa olla äärimmäistä tietyillä alueilla tai helleaalto voi alkaa raivota.

Tänään suosittelen sinua selailemaan, mitä kasvimaassa on tekemistä kesäkuussa:

Jos sää on kuuma ja kuiva, kastele vihannekset huolellisesti hienolla suihkeella muutaman päivän välein. Yksi täysi kastelu on parempi kuin useat kevyet kastelut, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos sinulla ei ole aikaa tai tarpeeksi vettä kiertää, aseta etusijalle taimet sekä ruukuissa, astioissa ja istutuskoneissa kasvavat kasvit. Myös tomaatit, salaatti, selleri ja retiisit kestävät vähemmän kuivuutta kuin muut, kuten palsternakat, ruusukaalit ja Savoy-kaalit, joten kastele sen mukaisesti.

Vihannesten kylvö: Mitä vihannesten siemeniä kylvää kesäkuussa?

Jatka peräkkäistä salaatin kylvöä ja tee vihreiden papujen ja herneiden viimeinen kylvö. Kylvä varhain kypsyvät herneet, jotta voit korjata herneet ennen kylmempiä syksyn öitä. Voit myös pidentää vuodenaikaa tarjoamalla kellotyyppistä suojaa, kun sää muuttuu kylmäksi.

Jatka juureksien, kuten porkkanoiden, punajuurten, kyssäkaalin, rutabagan ja nauristen istuttamista talvisadon saamiseksi. Kesäkuu on myös hyvä kuukausi kiinankaalin kylvölle. Voit kylvää myös pinaattia nyt suosituksi talvi- ja kevätlehtivihannekseksi. Talvisalaatit voidaan aloittaa myös nyt kylvämällä sikuria ja endiiviä kesäkuun loppupuolella. Viime kuussa kylvettyjä voidaan harventaa.

Harvennus ja lopullinen istutus alkavat ohittaa kylvön ensisijaisena toimintana vihannesrintamalla. Käsittele ensin herkät viljat, jos sinulla on aikaa. Salaatin ja tomaatin elinkaari on paljon lyhyempi kuin esimerkiksi ristikukkaisilla.

Kun harvennat porkkanoita, muista kiinteyttää maaperä jäljellä olevien kasvien ympärillä porkkanakärpästen estämiseksi. Poista aina ohenne, sillä ne houkuttelevat myös porkkanakärpäsiä.

Mitä vihanneksia istutetaan kesäkuussa:

Kun olet varma, että pakkaset ovat ohi, istuta tomaatteja, munakoisoa, paprikaa, sokerimaissia ja vihreitä papuja.

Ulkotomaattien tulee olla 15–23 cm korkeita, ja ensimmäinen kukkarypäle on tuskin näkyvissä. Anna heille aurinkoisin ja suojaisin paikka, jonka voit löytää, ja anna korkea panos jokaiselle kasville.

Istuta ristikukkaiset, parsakaali, lehtikaali, ruusukaali, kukkakaali ja muut kaalit heti, kun taimilla on neljä tai viisi todellista lehtiä.

Purjoa voidaan kasvattaa useilla menetelmillä, jotta ne saavat tarvitsemansa valkaisun. Niitä voidaan kasvattaa hyvin lannoitetuissa, 30 cm syvyydessä kaivannoissa, jotka täyttyvät vähitellen maalla purjojen kasvaessa. Voit myös kasvattaa ne litteiksi ja myöhemmin hankkia paperi- tai pahvikaulukset pitämällä ne paikoillaan lian avulla. Viimeinen ja suosituin tapa on tehdä noin 15 cm syvä reikä, asettaa kasvi siihen ja täyttää reikä vedellä. Tämä riittää asettamaan nuoren purjan maahan ilman lisäkiinteyttämistä, ja viikkojen kuluessa se kasvaa ja täyttää reiän.

Jos et ole ehtinyt kylvää omia purjoja ja ristikukkaisia, voit usein ostaa taimia taimitarhasta tai puutarhakeskuksesta. Valitse tuoreet kasvit ja asenna ne uuteen paikkaan mahdollisimman pian. Jos kasvatat talviselleriä, kaivannot ovat välttämättömiä. Kaivannot täytetään vähitellen sellerin valkaisuun ja voit käyttää ojan välissä olevaa istutusmaata välikasveihin.

Mitä vihanneksia korjataan kesäkuussa:

Varhain kylvettyjä salaatteja voi nauttia tässä kuussa ja varhaisten perunoiden pitäisi olla valmiita. Älä nosta enempää kuin tarvitset päivässä, sillä niiden ihana raikas maku katoaa nopeasti.

Viime syksynä istutetut sipulit ovat taas valmiita, ota vain se, mitä tarvitset päiväksi.

Syksyllä kylvetyt herneet voidaan poimia nyt. Korjaa ne, kun ne ovat nuoria ja herkkiä, jotta saadaan tasaista saantia.

Lopeta kuun loppua kohden parsan poimiminen ja anna kauniiden saniaismaisten lehtien kasvaa ja rakentaa juuria ensi vuodelle. Lopeta myös raparperin vetäminen kesäkuussa, jotta kasvit ehtivät toipua loppukasvukauden ajan.

Muuta tekemistä kasvimaassa kesäkuussa:

Selleri on erityisen janoinen sato, eikä sen saa antaa kuivua. Varo myös selleriperhoa, jonka lehdissä osoittavat ruskeat rakkulat, suihkuta tarvittaessa.

Kesäkuun loppupuolella keväällä istutetut salottisipulit alkavat turvota. Raavi maata varovasti sipulien kaulasta altistaaksesi ne lämmölle ja valolle.

Jatka vihreiden papujen kiinnittämistä ja tarkista, että kaikki on kunnossa tukien kanssa.

Maa-artisokat saattavat tarvita pinoamista nyt, jos ne kasvavat erittäin tuulisessa paikassa.

Viimeistele asteittain tärkeimpien satoperunoiden hillitseminen tässä kuussa.

Pavut:

Kun härkäpapukasvien alemmat kukat ovat muodostaneet 8-10 cm pitkiä paloja, nipistele kasvien latvat irti, jotta ne eivät kasva tarpeellista korkeammaksi. Se estää myös pelättyä mustakärpästä tunkeutumasta herkkiin versoihin. Tämä musta kirva, joka lähes poikkeuksetta saastuttaa papujen kasvupisteen, voi vakavasti heikentää kasveja, jos sitä ei käsitellä.

Sadonkorjuu ja varastointi:

Voit aloittaa yrttien keräämisen kesäkuun lopusta kesään. Valitse ja käytä ruoanlaitossa tarpeen mukaan tuoreita yrttejä, sillä ne maistuvat parhaimmalta nuorena. Jos poimit yrttejä kuivattavaksi, tee se ennen kukkien avautumista kuivana, aurinkoisena päivänä.

Leveälehtisten ruohojen kuivaamiseksi poista lehdet varresta ja levitä ne metallitarjottimelle, jotta ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä. Muussa tapauksessa aseta ne paperille. Pienlehtiset ruohot tulee sitoa nippuihin ja kääriä sitten löyhästi huokoiseen materiaaliin, kuten musliiniin pölyn estämiseksi. Voit kuivata kimput ripustamalla ne ylösalaisin kuivumaan lämpimään, pimeään ja ilmavaan paikkaan 18-21°C lämpötilassa. Voit myös levittää ne yhtenä kerroksena pellille ja laittaa matalaan uuniin uuninluukku auki niin, että lämpötila ei nouse yli 32°C. Kun yrtit ovat täysin kuivia ja rapeita, murskaa ne kahden paperiarkin välissä ja säilytä ne ilmatiiviissä säiliöissä valolta suojassa.

Minttu, basilika, ruohosipuli, rakuuna ja persilja voidaan myös pakastaa. Blansoi yrttejä (paitsi persiljaa) 30 sekuntia kiehuvassa vedessä ja upota sitten jääveteen vielä 30 sekunniksi. Valuta huolellisesti ja pakasta suljetuissa muovipusseissa. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa ne vedessä jääpalakaukalossa. Kun yrttikuutiot ovat jäätyneet, ne voidaan kääntää ja laittaa pusseihin ja säilyttää pakastimessa. Kuutiot tarjoavat ihanteellisia annoksia käytettäväksi ruoanlaitossa.

Onnea !

5 vihannesta kasvatettavaksi syömään itäneitä siemeniä ja ituja

7 siementä kylvettäväksi tammikuussa