Miksi on mielenkiintoista käyttää salaattikelloa?

Puutarhurit yrittävät aina pidentää vihanneskauden rajoja. Ja me kaikki haluaisimme löytää tavan suojella kasvejamme pakkaselta ennen ja jälkeen sesongin. On erittäin hyvä temppu parantaa kasvien mahdollisuuksia ja suojata niitä pakkaselta, mutta myös pidentää sadonkorjuuaikaa, riittää, että peität kasvit säilyttämään lämmön ja suojaamaan niitä kylmältä.

Kasvihuoneet ovat ammattilaisten tuttuja, koska ne suojaavat erinomaisesti luonnon elementtejä vastaan, mutta nämä puolipysyvät rakenteet eivät ole helppoja kuljettaa ja ovat aivan liian tilaa vieviä ja kalliita kotipuutarhurille.

Tästä syystä ihanteellisia välikeinoja sattuvat olemaan yksittäiset minikasvihuoneet, joita kutsutaan salaattikelloiksi tai jopa viktoriaaniksi kelloiksi, puutarhakelloiksi, melonikelloiksi, muovikelloiksi tai jopa pakkokelloiksi!

Mitä ovat salaattikellot?

Alkuperäiset klochet olivat suuria kellon muotoisia purkkeja, jotka 1800-luvun ranskalaiset kauppapuutarhurit asettivat kasveille keväällä ja syksyllä toimimaan kannettavina minikasvihuoneina. Kerran nämä lasipurkit peittivät Pariisin ulkopuolella hehtaareja peltoja, jotka tarjosivat sesongin ulkopuolisia vihanneksia kaupungin kotitalouksille ja ravintoloille. Eurooppalaiset puutarhurit käyttivät myös navetan muotoisia lasipyyhkeitä. Nämä aikoinaan suositut kellot rakennettiin lasipaneeleista, joita pidettiin yhdessä taitavasti suunnitelluilla langoilla. Ne voitaisiin sitoa päästä päähän muodostamaan tunnelin ja peittämään kasvirivit. Valitettavasti lasisia navettakansia ei ole enää saatavilla, mutta kotipuutarhurit voivat käyttää vähemmän tyylikkäitä muovikansia suorittaakseen saman tehtävän.

Klassisia lasikelloja on edelleen saatavilla, mutta niillä on merkittäviä rajoituksia. Koska ne on valmistettu paksusta lasista ja ovat pieniä, niiden vangitsema ilma voi tulla nopeasti liian kuumaksi aurinkoisina päivinä ja se voi polttaa kasveja. Kiinnitä erityistä huomiota ilmanvaihtoon.

Vaikka nykyaikaiset versiot näistä yksittäisistä kiinnikkeistä eivät ole yhtä tyylikkäitä kuin perinteiset lasisuojat, jotkin niistä tarjoavat saman (tai jopa paremman) pakkassuojan, ne on valmistettu kevyistä materiaaleista ja niitä on helpompi siirtää. Jotkut salaattikulhotyyliset kannet on myös kätevä säilyttää, koska ne ovat pinottavia.

Viktoriaanisen kellon eri käyttötarkoitukset:

Käytän puutarhassani kelloja monin tavoin.

Ilmeisesti ne tarjoavat erinomaisen suojan juuri istutetuille nuorille kasveille, aloittavat kauden paljon aikaisemmin tomaattikasveillasi, itävät maassa vaarantamatta menettää kaikkea pakkasen takia.

Kellot suojaavat myös kypsiä kasveja syksyllä. Kun ilmasto on liian viileä paprikan tai munakoison kypsyttämiseen, kasvit voivat paistatella koko kauden suuressa paprikassa.

Sen lisäksi, että ne toimivat suojana kylmyyttä vastaan, ne ovat ihanteellisia estämään kasvejasi syömästä etanoita ja muita etanoita.

Kelloa valittaessa on otettava huomioon sen kireys. Mitä vähemmän läpäisevä kello on, sitä lämpimämpänä jäänyt ilma pysyy kylminä öinä. Toisaalta ilmatiiviit tiivisteet vaativat enemmän huomiota estääkseen kasvien ylikuumenemisen ja mahdollisen kuoleman. Yleensä päätän luopua muutaman asteen kylmäsuojasta, jotta voin jättää kellot melkein ilman valvontaa.

Jos asut lumisella maalla ja aiot suojella vihanneksia pitkään talvella, ota huomioon myös kukkasi vastustuskyky lumen painon alla.

Ota huomioon myös materiaali, josta kello on valmistettu, ja sen kestävyys. Jotkut kellot kestävät vain yhden kauden ja varo voimakkaita tuulia!

Lopuksi mieti, mitä aiot tehdä kelloilla, kun ne eivät ole käytössä. Jos autotallisi on kuin minun, se on jo täynnä lapioita, haravoja ja muita puutarhatavaroita. Et ehkä halua tietää, mitä tehdä puutarhalla, joka on täynnä hankalia kelloja. Valitse tässä tapauksessa pinottavia kelloja.

10 korkeatuottoista ja erittäin kannattavaa vihannesta

23 aasialaista vihannesta, joita voit kasvattaa vihannespuutarhassasi