Kuinka säilyttää ja säilyttää puutarhakasveja

Sadon säilyttäminen on loistava tapa käsitellä yltäkylläisyyttä (yhden vihanneksen ylijäämä) ja kuukausia, jolloin sato kasvaa vähän. On monia tapoja säilöä vihanneksia, kuten kuivaamalla, pakastamalla tai säilömällä.

Yksinkertainen varasto

Jotkut hedelmät ja vihannekset säilyvät hyvin kuukausia, jos niitä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Menestyksen avain on valita virheettömät näytteet ja tarkistaa ne säännöllisesti ja poistaa kaikki sairaat hedelmät. Esimerkiksi yksi mätä omena voi pilata koko erän. Sadon varastoiminen kuivassa, hyvin ilmastoidussa paikassa estää sen mätänemisen. Voit ostaa säilytyslaatikoita, mutta puinen laatikko tai matala pahvilaatikko käy yhtä hyvin. Jotkut laatikot ja laatikot suunnitellaan siten, että voit pinota ne, mutta jos teet tämän, varmista, että ilma pääsee kiertämään eri tasojen välillä.

Omenat ja päärynät sopivat hyvin säilytykseen. Kääri jokainen hedelmä sanomalehtipaperiin ja aseta se yhteen kerrokseen astian pohjalle.

Myös juurekset, kuten porkkanat, perunat ja punajuuret, säilyvät hyvin. Leikkaa lehdet punajuurista ja porkkanoista ja aseta ne yhteen kerrokseen käärimättä niitä. Molemmat juurekset peitetään mieluummin hiekkakerroksella, jotta ne eivät muutu kumimaisiksi. Perunat voidaan säilyttää säkkikangas- tai paperipusseissa. Kerää ne kuivana päivänä ja anna kuivua auringossa. Poista perunoista mahdollinen muta homeen muodostumisen estämiseksi. Säilytä ne pimeässä, jotta iholle ei muodostu myrkyllisiä vihreitä pisteitä. Palsternakka on parasta jättää maahan talven yli ja korjata tarpeen mukaan.

Sipulit, valkosipulit ja salottisipulit säilyvät parhaiten, kun ne on kuivattu perusteellisesti ja sitten punottu ennen varastointia kuivaan paikkaan. Voit myös leikata topit pois ja ripustaa rakkulat vanhaan sukkahousuun tai verkkoon.

Squash-perheen kasvit, kuten kurpitsat, voivat kestää jopa kolme kuukautta lajikkeesta riippuen. Kurpitsat ja kurpitsat eivät säily talven yli, mutta muut kurpitsat (kuten kurpitsa ja spagetti) voidaan säilyttää alkukevääseen asti. Varmista, että ne ovat hyvässä kunnossa ja säilytä niitä viileässä, kuivassa paikassa, kuten kaapissa. Kesäkurpitsa ei säily hyvin, ja sitä tulee säilyttää jääkaapissa enintään kolme viikkoa.

Lehtikasvit, kuten salaatti ja pinaatti, eivät säily hyvin, ja ne tulisi syödä muutaman päivän kuluttua sadonkorjuusta. Kylvä säännöllisesti alkusyksyyn asti, jotta sinulla on vielä lehtiä korjattavana kylminä kuukausina.

Palkokasveja, kuten herneitä ja papuja, voidaan kuivata muhennoskäyttöä varten tai valkaista ja pakastaa.

jäädytetyt mirabelle-luumut

Jäädytä satosi

Pakastaminen on nopea ja helppo tapa säilyttää sato. Pakasta käyttökelpoisina määrinä, jotta tuotteet voidaan sulattaa helposti. Valitse vain kiinteitä, tuskin kypsiä hedelmiä ja vihanneksia ja pakasta ne mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen. Pakkaa ne ilmatiiviiseen pakastuspussiin tai muovisäiliöön varmistaaksesi, että ne säilyvät hyvin eivätkä kärsi ”pakastuspalovammoista” (kosteuden puutteesta johtuvia syömäkelvottomia kuivia ruskeita läiskiä). Jotkut hedelmät ja vihannekset on vaalennettu ennen pakastamista. Tämä estää hedelmissä ja vihanneksissa olevaa vettä kiteytymästä ja rikkomasta niiden soluseiniä, jolloin sulatettaessa koostumus on pehmeä, märkä. Upota hedelmät tai vihannekset suureen kattilaan kiehuvaa veteen noin kolmannekseksi tai puoleksi normaalista kypsennysajasta ja siirrä sitten jääveteen ennen kuivaamista ja pakastamista.

Seuraavat hedelmät ja vihannekset jäätyvät erityisen hyvin:
  • Vadelmat
  • Mansikoita
  • Luumut
  • mustikoita
  • Blanšoidut omenat
  • Blanšoidut pavut
  • Vihreät pavut
  • Herukat
  • Herneet
  • Raparperi

hillot

Sadon kuivaaminen, etikkaaminen, sokerointi, purkittaminen tai pullottaminen

Hyvin kuivuvia viljelykasveja ovat tomaatit, paprikat ja omenat. Kuivaus voi muuttaa sadon makua ja rakennetta dramaattisesti ja antaa mielenkiintoisia lisäyksiä ruokia. Pese vain ja viipaloi hedelmäsi tai vihanneksesi ohuiksi viipaleiksi ja aseta palat yhdeksi kerrokseksi pellille. Perinteisesti tämä jätettiin ulos pitkinä aurinkoisina päivinä kuivumaan. Helpompi tapa on asettaa uuni alimmalle lämpötilalle 130°C ja jättää peltiä paikoilleen useiksi tunniksi, kunnes palat ovat kutistuneet ja melkein rapeita. Kun palat ovat kuivuneet, säilytä palat steriilissä, ilmatiiviissä astiassa ja käytä ne muutaman viikon kuluessa.

Punajuuret ja salottisipulit ovat herkullisia marinoituina ja säilyvät useita kuukausia. Pese ja valmistele punajuuret (älä poista pintaa liian läheltä juurta, se voi huuhtoa värin pois). Keitä vedessä 30 minuuttia tai kunnes iho ja pinta irtoavat helposti. Viipaloi ne ja laita ne steriiliin purkkiin ja peitä peittausetikalla. (Tölkit voidaan steriloida pesemällä ne hyvin ja laittamalla ne 150°C uuniin 10 minuutiksi). Laita ne matalaan astiaan ja peitä suolalla ylimääräisen kosteuden poistamiseksi. Anna niiden olla yön yli, huuhtele sitten huolellisesti ja laita ne steriiliin purkkiin ja peitä marinadietikalla.

Suolakurkku ja pienet kurkut säilyvät myös erittäin hyvin valkoviinietikalla täytetyssä purkissa.

Lopuksi, mutta tämä on loistava säilytysklassikko talveksi, hillot ovat välttämättömiä säilytykseen, kun hedelmiä on paljon ja ne säilyvät jopa vuoden. Niistä nautitaan ympäri vuoden seuraavaan kesäkauteen asti.

Ja sinä? Mitkä ovat säilytysmenetelmäsi?

10 asiaa, joita voit tehdä kasvimaassasi tammikuussa

Kuinka kasvattaa Savoy- tai Pontoise-kaali siemenistä