Kuinka kasvattaa Sichuan-pippuria siemenistä?

Sichuanin pippuripuut (Zanthoxylum simulans), joita joskus kutsutaan kiinalaiseksi pippuriksi, sancho-pippuriksi, japanilaiseksi pippuriksi tai sichuanipippuriksi, ovat siroja, leviäviä puita, jotka saavuttavat 4–5 metrin kypsän korkeuden.

Sichuanin pippurikasvit tarjoavat ympäri vuoden koristeellista arvoa, alkaen rehevistä kukinnoista loppukeväästä ja alkukesästä.

Kukkia seuraavat marjat, jotka muuttuvat kirkkaan punaisiksi alkusyksystä.

Ryppyiset oksat, mutkainen muoto ja puiset piikit lisäävät mielenkiintoa koko talven ajan.

Mikä on Sichuan Pepper?

Tämän kestävän kasvin kasvattaminen ei ole vaikeaa kotipuutarhureille.
Kuten saatat arvata, tämä kiehtova puu on kotoisin Kiinan Sichuanin alueelta. Szechuanin paprikakasvit ovat itse asiassa lähempänä sitrushedelmiä kuin chilipaprikat tai pippurit.

Sichuanin pippuria, jotka ilmestyvät puiden ollessa kaksi tai kolme vuotta vanhoja, ei käytetä laajasti ruoanlaitossa lännessä. Ne ovat kuitenkin perustuote Aasiassa, missä niitä käytetään lisäämään mausteita erilaisiin ruokiin. PN Ravindranin Encyclopedia of Herbs and Spices mukaan pienillä paloilla on ainutlaatuinen maku ja tuoksu, jotka eivät ole pistäviä kuten tunnetut mustapippurit. Useimmat kokit mieluummin paistavat ja murskaavat neilikat ennen niiden lisäämistä ruokaan.

Kuinka kasvattaa Sichuan-pippuria siemenistä?

Sichuanin pippurin siemenet on parasta kylvää syksyllä sadonkorjuun aikaan.

Voit myös aloittaa Sichuan-pippurin siementen kylvämisen keväällä, kun olet pitänyt niitä jonkin aikaa kylmässä.

Mistä löytää Sichuanin pippurin siemeniä?

Voit ostaa Sichuanin pippurin siemeniä Internetistä, kuten Amazonista tai erikoistuneista puutarhakeskuksista.

Voit ostaa kasvin myös suoraan puutarhakeskuksesta.

Szechuanin pippurikasvit, jotka istutetaan yleensä keväällä tai syksyllä, viihtyvät kukkapenkeissä tai suurissa säiliöissä. Istuta Sichuan-paprikat melkein mihin tahansa hyvin valutettuun maaperään. Maaperään tulee istutuksen yhteydessä lisätä kourallinen yleislannoitetta, joka antaa lisäravintoa saadakseen kasvin hyvän alun.

Szechuanin pippurikasvit sietävät täydellistä aurinkoa osittain varjoon, mutta iltapäivävarjo on hyödyllistä lämpimämmässä ilmastossa.

Kastele tarpeen mukaan, jotta maaperä pysyy kosteana, mutta ei märkänä.

Vesi on tärkeää pitkittyneenä kuivana aikana erityisesti säiliöissä kasvatetuille kasveille.

Sichuanin pippurikasvit eivät yleensä vaadi paljon karsimista. Leikkaa ne takaisin parantaaksesi muotoa ja poistaaksesi kuolleet tai vaurioituneet kasvustot, mutta varo karsimasta uutta kasvua, sillä sieltä kehittyy uusia paprikaa.

Tuholaiset ja sairaudet eivät yleensä vaikuta Sichuanin paprikan kasveihin.

Korjaa Sichuanin pippuria syksyllä. Aseta pressu puun alle tartuttamaan palot ja ravista sitten oksat pois. Käytä käsineitä suojaamaan ihoasi pippuria vastaan, kun työskentelet Sichuanin pippurikasvien kanssa.

10 yrttiä ja aromaattista kasvia parvekkeellesi

5 erittäin varhaista vihannesta talvella kasvatettaviksi