Kuinka kasvattaa lampaansalaattia siemenistä

lampaan salaattia (Valerianella locusta) on pehmeä vihreä salaatti, joka kasvaa parhaiten viileällä säällä. Se on yksi ensimmäisistä keväällä itäneistä vihanneksista, joten se on suosittu salaatti, mutta se voi kasvaa hyvin myös syksyllä.

Lammassalaatilla on monia lempinimiä maasta ja alueesta riippuen, kuten blanchette, kukkaro, clairette, rapunzel, auricle tai jäniksen tähkä, valerianella, canonhein, vehnäsalaatti, doulceta, makea, gallinette jne. Yhdysvalloissa yleinen nimi ”maissisalaatti” sai alkunsa siitä, että lampaansalaatti kasvatti villinä maissipelloilla.

Vaikka lammassalaatti kasvaa villinä monilla alueilla, on olemassa useita suurempilehtisiä ja makeamman makuisia lammassalaattilajikkeita, jotka on jalostettu erityisesti kasvimaa varten.

Kuinka kasvattaa lammassalaattia

Lammassalaattia kasvatetaan yleensä yksivuotisena kasvina. Voit kylvää sen syksyllä ja sen pitäisi alkaa kasvaa uudelleen keväällä. Joka tapauksessa kasvi alkaa tuottaa siemeniä, kun lämpötilat alkavat nousta.

Valittavana on kahden tyyppisiä puruluita: suurisiemenisiä ja pienisiemenisiä. Piensiemeniset lajikkeet kasvavat hyvin vain viileällä säällä, mutta ne ovat ensimmäisiä keväällä itääviä kasveja, joten ne ovat tervetulleita herkkuja, kun mitään muuta tuoretta syötävää ei ole. Isosiemeniset lajikkeet kestävät kesän lämpöä ja kukinnan hyvin kesäkuuhun asti.

Lammassalaatti ei vaadi paljoa huoltoa. Jos istutat syksyllä, saatat haluta multaa kasvit maan jäätymisen jälkeen. Muussa tapauksessa pidä kasvit hyvin kasteltuina ja rikkaruohoista vapaana.

Valon tarve

Varhain keväällä kasvatettuna täydelle auringonpaisteelle altistuminen lämmittää maaperää ja auttaa kasveja kasvamaan. Kun päivät lämpenevät, kasvit arvostavat osittain varjoa, etenkin iltapäivällä.

Lattia

Lammassalaatti kasvaa melkein missä tahansa ja missä tahansa maaperässä. Se tarvitsee vain hyvän kuivatuksen, ja sillä on taipumus kasvaa enemmän lehtiä maaperässä, jossa on runsaasti kompostia tai muuta orgaanista ainetta, jonka pH on neutraali.

kastelu

Kastele säännöllisesti ja aikaisin aamulla. Jos kasvi on täydessä auringossa, kastele useammin.

lämpötila ja kosteus

Viileänä kauden sadona lampaansalaatti kestää jopa -15°C lämpötiloja. Siementen itämiseen tarvitaan kuitenkin 10–21 °C:n lämpötiloja.

Lannoitteen tarve

Koska lammassalaatin kasvukausi on hyvin lyhyt, lannoitetta ei tarvita. Jos maaperä tarvitsee ravinteita, lisää kompostia tai hyvin mädäntynyttä lantaa ennen istutusta, mikä tarjoaa ravinteita terveelle kasvulle.

Lammassalaattilajikkeet

Melko usein löydät vain siemeniä, joissa on merkintä ”Mâche”, mutta siemenyritykset alkavat tarjota nimettyjä lajikkeita.

’Bistro’ ja ’Piémont’: suurisiemeniset lajikkeet, jotka eivät kuivu nopeasti lämmössä
’Verte d’Etampes’: pienisiemeninen lajike, jonka paksut lehdet pidentävät vuodenaikaa
”Verte De Cambrai:” Itsekylväinen, jonka pitäisi palata vuodesta toiseen.

Lampaansalaatin sato

Kerää sato kuin leikattu salaatti ja mene uudestaan. Käytä ulkolehtiä ensin, kun ne ovat noin 7 cm pitkiä. Jätä ruusuke paikoilleen, jotta muut lehdet voivat seurata perässä. Voit leikata koko pään, mutta se ei todennäköisesti kasva takaisin.

Lammassalaattia kuvataan usein pähkinämakuiseksi. Lehdet ovat hyvin herkkiä ja herkkiä lehtiä, kuten salaatin, mutta vähemmän makeita ja ruohoisempia. Se syödään yleensä tuoreena, erittäin kevyen vinegretin kanssa. Voit kuitenkin lämmittää sen uudelleen ja kuivattaa lehdet, salaatissa tai lisukkeena.

Lampaansalaatin kasvattaminen siemenestä

Lammassalaatin siemenet kylvetään suoraan puutarhaan joko aikaisin keväällä tai syksyllä. Maaperän lämpötilan tulee olla vähintään 10 celsiusastetta ja ole kärsivällinen, siemenet voivat itää hitaasti. Älä välitä. Levitä siemenet ja peitä kevyesti. Voit pidentää kausia istuttamalla peräkkäin kahden viikon välein koko kevään ajan. Pidä maaperä kosteana itämiseen asti, sitten kastele viikoittain tarpeen mukaan. Kasvien pitäisi itää viikosta 12 päivään.

Istuttaaksesi syyssadon, jäähdytä maaperää hieman kastelemalla sitä hyvin ja peittämällä se sitten sängyllä muutaman päivän ajan ennen kylvöä. Joillakin alueilla, jotka ovat liian kuumia, sinulla on paremmat mahdollisuudet kasvattaa syyssatoa talvella. Kylmemmässä ilmastossa voit kasvattaa syksyn karitsan salaattia klochen kannen alla.

Yleisiä tuholaisia ​​ja tauteja

Karitsasalaatin suurimmat tuholaiset ovat etanat, jotka rakastavat pehmeitä lehtiä lähes yhtä paljon kuin ihmiset. Lehdet ovat matalat ja maa on kostea keväällä, mikä tekee poissulkemisesta parhaan etanan taktiikan. Vuoraa alue kuparilla, kahvinporolla, piimaalla tai muulla etanan tappajalla.

10 syytä luoda oma kasvimaa

5 vihannesta kasvatettavaksi syömään itäneitä siemeniä ja ituja