Kuinka kasvattaa kapriksia siemenistä

Mitä kaprikset ovat ja miten niitä käytetään?

Kaprikset, kaprispensaasta korjatut avaamattomat kukannuput, ovat Välimeren keittiön rakkaita. Kapriksia löytyy eurooppalaisesta ruoasta sekä Afrikasta ja Intiasta, joissa kasvatetaan kaprikripensaita.

Kaprispensaan kasvattaminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Mitä kaprikset ovat? Kaprispensaat (Capparis spinosa L.) kasvavat tyypillisesti villinä Välimerellä kuivilla kivisillä alueilla, jotka vastaavat oliivien kasvua. Kaprikset kasvavat karhunvatuissa, kuten karhunvatukka.

Kapriskasvin viljely on useimmiten Espanjassa ja Afrikassa, mutta aiemmin Etelä-Venäjä oli myös viejä. Kaprispensaat ovat, kuten mainittiin, pensasmaisen monivuotisen kasvin silmuja (1–1,5 m korkea), jossa on lukuisia piikikkäitä oksia, joissa on 5 cm valkoisia kukkia, joissa on violetit heteet.

Mitä kaprikset ovat ja miten niitä käytetään?

Kapriskasvin eli Capparis spinosan pienet kukannuput poimitaan päivittäin, marinoidaan sitten etikassa tai suolalla. Tuloksena oleva kapriksen maku on voimakas ja erottuva, kuten sinapin ja mustapippurin maku, johtuen sen sinappiöljypitoisuudesta, joka vapautuu kasvikudoksen murskauksessa. Tämä pistävä maku ja aromi sopii hyvin erilaisiin kastikkeisiin, tapenadeihin, pizzoihin, lihaan, kalaan ja salaatteihin.

Kaprispensassa kasvavia kypsymättömiä lehtiä voidaan syödä myös kypsennettynä kasviksena ja kaprispensaan kasvavia juuria on käytetty suolan korvikkeena.

Kaprispensaiden hedelmistä (karpalo, capperone tai taperone) voidaan valmistaa kapriksilla maustettuja kastikkeita tai joskus säilöä etikassa syötäväksi kuin pieniä suolakurkkuja.

Kapriksella on myös lääkinnällistä käyttöä. Kapriksia voidaan korjata ilmavaivojen poistamiseksi, maksan toiminnan parantamiseksi tai sen reumaattisten vaikutusten vuoksi. Ikivanha lääke, kaprikset ovat myös tunnettuja olevan hyödyllisiä arterioskleroosin, munuaissairauksien, diureettien, anemian, niveltulehduksen, kihdin ja vesitaudin hoidossa.

Kuinka kasvattaa kapriksia siemenistä:

Kaprispensaan kasvattaminen onnistuu lisäämällä siemenestä, vaikka siemenlähteen löytäminen onkin melkoista haastetta. Jos löydät siemeniä kapriksen kasvattamiseen, voit kokeilla kasvattaa niitä suuressa ruukussa, jonka pohja on karkeaa kiveä tai murskattua tiiliä. Varo kastelemasta liikaa, sillä kasvin lehdet ovat luonnollinen vedensuoja. Kapparin siemenet ovat hyvin pieniä ja itävät helposti, mutta suhteellisen alhaisella prosentilla

Kuivatut siemenet itävät vaikeammin, ja niitä tulee liottaa päivä haaleassa vedessä, sitten kääriä kosteaan pyyhkeeseen, sulkea purkkiin ja säilyttää jääkaapissa kahdesta kolmeen kuukautta. Liota siemeniä jääkaapissa uudelleen yön yli ja istuta sitten 1 cm:n syvyyteen hyvin valutettuun alustaan.

Kuinka kasvattaa kapriksia pistokkeista:

Korjaa kapriksen pistokkaat helmi-, maalis- tai huhtikuussa kuudesta kymmeneen silmun perusannoksilla. Kaprispensaan kasvattamiseksi pistokkaat asetetaan löysään, hyvin valutettuun kasvualustaan, jonka pohjassa on lämmönlähde. Varren kastaminen pieneen juurtumishormoniin on myös hyödyllistä kasvin kehitykselle.

Kapriksien hoito:

Kaprispensaiden hoito vaatii jatkuvaa auringonvaloa ja kuivaa ilmastoa. Kapriksien kestävyysalue on samanlainen kuin oliivipuulla (-8°C) ja ne kestävät myös yli 41°C kesälämpötiloja. Kapriskasvia kasvatettaessa kasvi itsessään on erittäin sietävä ja kehittää syvää juuristoa, jotta se voisi paremmin. hyödyntää resurssejaan vaikeassa ympäristössä.

Sadonkorjuussa karsiminen on avainasemassa.

Kaprikset on jaettu viiteen eri ryhmään. Kapriskasvin viljelyn aikana silmut poimitaan epäkypsässä vaiheessa ja luokitellaan koon mukaan:

Ei sama: 5/7 mm
Surfiinit: 7/8 mm
Kannet: 8/9 mm
Huput: 9/10 mm
Huput: 10/11 mm
Hienot: 11/12 mm
Hieno: 12/13 mm
Brutto-brutto: 13/14 mm
Kaliiperin ulkopuolella: 14 mm ja +

Non Pareilles -kaprikset ovat suosituimpia ja siksi kalleimpia.
Italiassa kaprikset luokitellaan asteikolla 7-16, mikä ilmaisee niiden koon millimetreinä.

10 vihannesta, jotka kasvavat hyvin myös kuumana

Mitä tehdä kasvimaassa toukokuussa