8 vinkkiä pienen puutarhan hyödyntämiseen

Jos sinulla on pieni puutarha, tiedät haasteen sovittaa kaikki mitä haluat kasvaa tilaan, joka sinulla todella on. Minulla oli suuri takapiha, jossa oli kasvimaa, joka kasvoi joka vuosi. Sitten muutimme. Uudessa kodissamme on paljon ihania yksityiskohtia, mutta metsäisellä tontillamme kasvisille ihanteellinen aurinkoinen tila on monimutkainen. Rakentamalla, istuttamalla ja suunnittelemalla pientä puutarhaamme viimeisen kahden vuoden aikana olen oppinut muutaman asian siitä, kuinka saada kaikki irti pienestä puutarhatilasta.

Jos sinulla on pieni puutarha, tiedät, että sen kaiken sovittaminen on haaste. Tässä on 8 vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti pienestä puutarhatilasta.

1. Istuta asioita, joita et voi ostaa helposti.

Minun oli vaikea oppia, koska halusin kasvattaa kaiken itse. Mutta äskettäin rajoitetun puutarhatilani vuoksi tajusin, että se ei vain ollut mahdollista. Poistin ensin asiat, jotka olivat helposti saatavilla paikallisesti. Punainen ja keltainen sipuli? Voisin ostaa niitä markkinoilta. Sveitsin mangoldi? Ehdottomasti jotain, mitä minun täytyy kasvattaa itse. Yritän myös kasvattaa mahdollisimman paljon vihanneksia, joiden tiedetään olevan täynnä tuotteita, kuten mansikoita ja tomaatteja, koska luomuvihanneksia on vaikea löytää alueeltani.

2. Valitse korkeus

Voit säästää paljon tilaa puutarhassa kiipeämällä kasveillesi, kuten meloneille, kurkuille ja kurpitsalle. Meillä on onni, että puutarhassamme on aita, joka tekee tämän työn hyvin, mutta yksinkertaisen ristikon rakentaminenkin onnistuisi. Kun kasvisi alkavat kasvaa, houkuttele ne kietomalla ne varovasti aidan ympärille. Pian he jatkavat polkua yksin ja vievät tilaa vain korkeudelta.

3. Etsi kompakteja lajikkeita suosikkikasveistasi.

Rakastan oman kesäkurpitsani kasvattamista, mutta kasvit voivat muuttua hirviömäisiksi. Viime vuonna vaihdoin lajikkeeseen, joka tunnetaan pienemmistä, pensaammista kasveistaan. Minulla oli sama hedelmäsato, mutta pystyin istuttamaan neljä kasvia tilaan, joka normaalisti olisi ollut liian kapea kolmelle, ja pystyin istuttamaan myös yrttejä niiden ympärille. Monilla kasveilla on myös kääpiölajikkeita, jotka vievät vähemmän tilaa, mutta joissa on usein pienempiä hedelmiä, joten muista lukea kuvaukset huolellisesti.

4. Harjoittele peräkkäistä istutusta.

Se tarkoittaa yhden asian istuttamista, sen korjaamista ja sitten jonkin muun istuttamista tilalle. Tämä toimii erityisen hyvin, jos sinulla on pitkä kasvukausi, mutta jopa hyvin lyhyellä kaudellani pystyn kylvämään toisen sadon retiiseiden ja herneiden sadonkorjuun jälkeen.

5. Kasvilajikkeet, joilla on lyhyempi kasvuaika.

Vaikka sinulla ei olisi lyhyt kasvukausi, aikaisemmin hedelmällisillä lajikkeilla voit tehdä enemmän peräkkäistä puutarhanhoitoa. (Katso kohta 4.)

6. Älä ota siemenväliä liian vakavasti.

Jos noudattaisin oikeaa siemenväliä jokaisessa siemenpakkauksessa joka kerta, en tekisi paljon pienessä puutarhassani. Se voi olla tasapainotus liian suuren tilan ja riittämättömän tilan välillä, joten ole varovainen ensimmäisenä vuonna ja huomioi, mitä muuta voit tehdä seuraavana vuonna. Tomaatit ovat ainoa kasvi, jota en kastele, koska se tekee niistä alttiimpia taudeille, ne tarvitsevat hyvän ilmankierron lehtiensä välissä.

7. Harjoittele kumppaniistutusta.

Jotkut kasvit kasvavat luonnollisesti hyvin yhdessä, ja jotkut kasvit voivat itse asiassa estää toisen kasvun. Suunnittele puutarhasi hyödyntääksesi hyödyllisiä suhteita. Voit esimerkiksi kasvattaa retiisiä porkkanojesi seassa, koska retiisit korjataan kauan ennen kuin porkkanan juuret alkavat kasvaa. Salaatin istuttaminen tomaattikasvien alle voi toimia luonnollisena multaana kasvin juuren ympärille ja tomaattikasvin lehdet varjostavat salaatin kuumalta kesäauringolta.

8. Käytä purkkeja.

Säiliöihin istuttaminen on loistava tapa laajentaa puutarhasi tilaa. Muista kastella ne hyvin. Säiliöt ovat erityisen hyödyllisiä tavaroille, jotka yleensä peittävät puutarhan, kuten mintut, sitruunamelissa ja maa-artisokat. Ruukussa sato ei ehkä ole yhtä suuri, mutta nämä kasvit kannattaa pitää kurissa!

Onko sinulla pieni puutarha? Mitä teet hyödyntääksesi tilaasi?

Kuinka kasvattaa Savoy- tai Pontoise-kaali siemenistä

10 vinkkiä onnistuneeseen kompostointiin