7 vinkkiä kasvimaasi valmisteluun talveen

Kasvipuutarha saa hyvin vähän huomiota talvikaudella. Ei ole aikaa kitkeä, karsia tai tehdä huolellisia kasvien terveysarviointeja.
Kun pakkanen iskee, suurin osa puutarhasta on sotkua kuolleista tai kuolevista kasveista, rikkaruohoista ja mätäneistä tomaateista. Ei enää kesäkurpitsaa säilytettäväksi, kurkut muuttuvat suolakurkkuiksi tai purkkeiksi vihreiksi papuiksi.
Olen sekä helpottunut että hieman surullinen, kun suurin osa puutarhan sadosta päättyy joka kausi. Tiedän, että voin paremmin, kun olen ulkona ja aloitan siivouksen ja puutarhan valmistelun talvea varten.

Tässä on joitain vinkkejä syksyn puutarhasiivoukseen ja tapoja valmistaa vihannespaikka ensi vuodelle:

7 vinkkiä kasvimaasi valmisteluun talveen:

1) Puhdista kasvispuutarhan sängyt:

Kasvimaa on kauden lopussa niin sekaisin, että tehtävä tuntuu aluksi ylivoimaiselta. Jaa työt ajan mittaan ja työskentele puutarhassa yksi sänky tai alue kerrallaan, kunnes ne kaikki on siivottu ja jätetty talveksi.
Poista kaikki kuollut kasvillisuus, jotkin taudit, kuten home ja tuholaiset, voivat talvehtia puutarhaan jääneillä lehdillä ja hedelmillä. Poista kaikki kuolleet kasviaineet ja mätät hedelmät tai vihannekset. Terveellistä kasvillisuutta voit lisätä kompostikasaasi. Useimmat kompostikasat eivät kuumene tarpeeksi tuhotakseen tauteja tai sieniä. Jos kasvisi olivat epäterveellisiä homeen tai ruton vuoksi, heitä lehdet talousjätteisiin tai vie se kaatopaikalle, jotta se ei leviä kompostikasalle.
Lisää kerros kompostia ja multaa, poista rikkaruohot ja lisää kerros kompostia. Peitä penkit kevyesti vanhalla multaa hillitsemään rikkaruohoja ja suojaamaan maaperää eristämättä sänkyjä. Monet taudit ja tuholaiset kuolevat, kun maa jäätyy talvella. Sänkyjen liian paksu multaaminen voi estää maata jäätymästä kokonaan. Kun maa jäätyy, lisää toinen kerros monivuotista yrtti- ja kukkamultaa.

2) Testaa maaperäsi:

Nyt on hyvä aika tehdä maaperätesti selvittääksesi, vaatiiko maaperäsi ravinteiden lisäämistä ja pH:n säätöä. Maaperän testitulokset kertovat: Maaperän PH, kalium (K), fosfori (P), kalsium (Ca), magnesium (Mg) ja rikki (S) Orgaanisen aineksen pitoisuus. Maaperätesti suosittelee, kuinka paljon kalkkia ja lannoitetta (orgaanista tai kemiallista) lisätään maaperän parantamiseksi. Kalkkia käytetään yleisesti maaperän pH:n säätämiseen. Kalkin lisääminen syksyllä on hyödyllistä, koska sillä on koko talvi aikaa liueta maaperään. Muita ravitsemuksellisia muutoksia voidaan tehdä keväällä istutuksen yhteydessä.

3) Istuta valkosipulia:

Valitse puutarhapenkki, jossa ei tänä vuonna kasvatettu valkosipulia, ja istuta ensi vuoden valkosipuli. Työstä se kaikki runsaaseen määrään kompostia maaperään ja hieman orgaanista lannoitetta. Kasvispenkkien siivoaminen syksyllä tekee viljelyn aloittamisesta erittäin helppoa seuraavana keväänä. Istuta sipulit 20 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​ja 8 cm:n syvyyteen, lisää kevyt kerros multaa istutuksen aikana ja sen jälkeen runsaasti multaa, kun maa jäätyy ja kasvit ovat lepotilassa.

4) Suurenna kasvimaasi pintaa:

Syksy on täydellinen aika laajentaa kasvimaa. Harkitse muutaman korotetun sängyn tai neliöjalkapuutarhan rakentamista nurmikon yläpuolelle. Monet puutarhakeskukset pussitivat syksyllä luonnonmukaista puutarhamaata ja kompostia. Kasvispenkkien siivoaminen syksyllä tekee viljelyn aloittamisesta erittäin helppoa seuraavana keväänä. Täytä uudet pentisi tuoreella maalla, lisää kerros multaa ja olet valmis istuttamaan ensi keväänä.

5) Kerää levyt:

Syksyn lehdet ovat todella puutarhureiden kultaa. Yritän kerätä syksyllä mahdollisimman paljon lehtiä ja täyttää kompostiastiani tai laittaa ne roskasäkkeihin. Syksyn lehtiä voidaan käyttää puutarhan multaamiseen kompostin ja lehtihomeen ruskeana komponenttina.
Multaa: Runsas kerros silputtua lehtimultaa maan pinnalla auttaa tukahduttamaan rikkakasvit, säilyttämään kosteuden ja rikastuttamaan maaperää sen hajottaessa ja rohkaisee hyödyllisiä maaperän eliöitä.
Komposti: Lehdet ovat täydellinen ruskea (hiili) elementti kompostikasasi. Pidän mielelläni ylimääräistä lehtiastiaa käsillä, jotta voin heittää kompostiastiaan kerroksen tarpeen mukaan korvatakseni vihreitä aineksia (typpeä), kuten keittiöjätteitä.
Lehtihome: Ajan myötä kompostikasaan tai roskakoriin kerätyt lehdet hajoavat runsaaksi humukseksi, jota voidaan lisätä maaperään rakenteen ja kosteudenpidätyskyvyn parantamiseksi. Lehtihome tarjoaa ravintoa myös maaperän eliöille.

6) Tee muistiinpanoja:

Kun siivoat kasvimaasi, mieti, mitä kasvatat ja miten se syntyi. Tee muistiinpanoja siitä, kuinka monta kasvia kasvatit, mitkä lajikkeet menestyivät hyvin ja kuinka paljon korjasit. Mitä tuholaisia ​​olet joutunut käsittelemään tänä vuonna? Onko puutarhasänky, joka ei toiminut kovin hyvin? Näiden tietojen kirjoittaminen muistiin nyt, kun ne ovat tuoreessa mielessäsi, auttaa sinua suunnittelemaan kasvimaasi ensi vuodelle. Se antaa sinulle myös aikaa etsiä ratkaisuja mahdollisesti kohtaamiisi ongelmiin. Harkitse puutarhanhoitopäiväkirjaa pyhä maljasi vuodesta toiseen.

7) Hyödynnä syksy ennen talven tuloa:

Käytä aikaa nauttiaksesi viileistä syyspäivistä, kun työskentelet puutarhassa. Ilman kosteutta tekee ulkotyöstä varmasti mukavampaa. Tarkkaile ympärilläsi olevaa kauneutta ja auringon lämpöä. Hengitä syvään ja nauti maan raikkaasta tuoksusta. Pian kaikki on lumen peitossa ja jäässä kevääseen asti. Kasvispenkkien siivoaminen syksyllä tekee viljelyn aloittamisesta erittäin helppoa seuraavana keväänä. Penkit odottavat ja ovat valmiina istutettaviksi. Haravoi vain multaa sivuun, poista rikkaruohot, lisää maaperää orgaanisella lannoitteella maaperätestien tulosten perusteella ja kylvä siemeniä tai istuta taimia puutarhaan. Sinulla on koko talvi aikaa unelmoida ja suunnitella ensi vuoden kasvimaa.

6 vinkkiä tuottavaan vihannespuutarhaan, vaikka tilaa on rajoitetusti

10 vihannesta, jotka kasvavat hyvin myös kuumana