6 vinkkiä tuottavaan vihannespuutarhaan, vaikka tilaa on rajoitetusti

Kuvittele itsesi poimivasi suuria määriä herkullisia vihanneksia muutaman neliömetrin tontilta. Suuri tuotto on helpompi saavuttaa kuin uskotkaan. Erittäin tuottavan puutarhanhoidon salaisuus vie jonkin aikaa suunnitellaksesi strategioita, jotka toimivat omassa puutarhassasi, kun tiedät, että jokainen vihannespaikka on ainutlaatuinen.

Tässä on seitsemän strategiaa korkean tuoton saamiseksi hyödyntämällä käytettävissä oleva puutarhatila.

1. Istuta korotettuihin penkkeihin, joissa on runsaasti maaperää.

Maaperän rakentaminen on tärkein satoa lisäävä tekijä. Syvä, runsaasti orgaanista ainesta sisältävä maa edistää terveiden, leviävien juurien kasvua, jotka pystyvät saavuttamaan enemmän ravinteita ja vettä. Tulos: erittäin rehevä, erittäin tuottava kasvu maan päällä.

Nopein tapa saada tuo syvä kerros hedelmällistä maaperää on luoda korotettuja sänkyjä. Korotetuista penkeistä saadaan jopa neljä kertaa enemmän satoa kuin samasta rivistä istutetusta tilasta. Tämä ei johdu vain niiden löysästä, hedelmällisestä maaperästä, vaan myös niiden tehokkaasta etäisyydestä. Kun käytät vähemmän tilaa poluille, sinulla on enemmän tilaa kasvien kasvattamiseen.

Korotetut sängyt säästävät myös aikaa. Kasvit kasvavat riittävän lähellä toisiaan, kulutat vähemmän aikaa kitkemiseen. Pienennetty etäisyys tehostaa myös kastelua ja sadonkorjuuta.

2. Istuta kasveja kolmioihin rivien sijaan.

Saadaksesi maksimaalisen tuoton jokaisesta pestä, kiinnitä huomiota siihen, miten järjestät kasvit. Vältä istuttamista neliöihin tai riveihin. Sen sijaan porrastele kasveja istuttamalla ne kolmioihin. Näin voit asentaa jokaiseen sänkyyn 10-14 % enemmän taimia.

Varo, ettet aseta kasveja liian kauas toisistaan. Jotkut kasvit eivät kasva täysikokoisiksi tai tuottavat, jos ne ovat liian tiukkoja. (Muista, että painosato neliömetriä kohti on tärkeämpää kuin kasvien lukumäärä neliömetriä kohti.)

Liian läheinen väli voi myös rasittaa kasveja, jolloin ne ovat alttiimpia taudeille ja hyönteisten hyökkäyksille.

3. Kasvata kiipeilykasveja hyödyntääksesi pystysuoraa tilaa.

Riippumatta puutarhasi koosta, voit kasvattaa enemmän siirtymällä pystysuoraan. Kasvata tilaa kaipaavia kiipeilykasveja, kuten tomaatteja, papuja, herneitä, kurpitsaa, meloneja, suolakurkkua jne., tuettuina säleikköillä, aidoilla, häkeillä tai paaluilla.

Vihannesten kasvatus pystysuunnassa säästää myös aikaa. Sadonkorjuu ja ylläpito on nopeampaa, koska näet tarkalleen missä hedelmät ovat. Sienitaudit vaikuttavat myös harvemmin ylöspäin suuntautuviin kasveihin, koska ilmankierto lehtien ympärillä on parantunut.

Kokeile kasvattaa viiniköynnöksiä säleikköillä korotetun sängyn varrella käyttämällä tukevia päätypylväitä, joissa on nailonverkko tai lanka välissä luomaan kiipeilypinta. Sido kasvavat viiniköynnökset säleikköyn. Mutta älä välitä painavista hedelmistä. Jopa squash ja melonit kehittävät paksummat varret.

4. Valitse yhteensopivat pariliitokset.

Yhteensopivien kasvien istuttaminen säästää myös tilaa. Harkitse klassista maissi-, papu- ja squash-yhdistelmää. Tukevat maissinvarret tukevat valkoisia papuja, kun taas kurpitsa kasvaa vapaasti maassa varjostaen kilpailevia rikkaruohoja.

Muita yhteensopivia yhdistelmiä ovat mm
– tomaattia, basilikaa ja sipulia
– lehtisalaattia, herneitä ja kaalia
– Porkkanat, sipulit ja retiisit
– punajuuret ja selleri.

5. Suunnittele satosi huolellisesti.

Peräkkäisistutus mahdollistaa useamman kuin yhden sadon kasvattamisen tietyssä tilassa kasvukauden aikana. Tällä tavalla monet puutarhurit voivat korjata kolme tai jopa neljä satoa yhdeltä alueelta. Seuraa esimerkiksi lehtisalaatin varhaista satoa nopeasti kypsyvän vihanneksen kanssa ja kasvata sitten enemmän lehtivihanneksia tai talvehtivaa valkosipulia, kaikki yhden kasvukauden aikana.

Jotta saat kaiken irti peräkkäisistä istutuksistasi:

-Käytä oksastettuja suunnitelmia. Varte on jo noin kuukauden vanha, kun se istutetaan ja kypsyy paljon nopeammin kuin suoraan puutarhaan kylvetty siemen.
-Valitse nopeasti kypsyvät lajikkeet.
– Täydennä maaperää hyvällä kerroksella kompostia joka kerta kun istutat uudelleen. Työstä se muutaman tuuman ylimpään maaperään.

6. Pidennä kasvukautta peittämällä penkit.

Muutaman viikon lisääminen jokaiseen myöhäiseen sesonkiin voi antaa sinulle tarpeeksi aikaa kasvattaa uutta peräkkäistä satoa, istuttaa lehtisalaattia, lehtikaalia tai nauriita tai korjata lisää myöhäisen kauden tomaatteja.

Hyötyäksesi noista ylimääräisistä tuotantoviikkoista, sinun on pidettävä ilma lämpimänä kasvejesi ympärillä (myös kylmällä säällä) käyttämällä multaa, kaappia, tunneleita, rivipeitteitä tai kylmiä kehyksiä.

Voit myös aloittaa kevään hyvin aikaisin lämpöä rakastavilla viljelykasveilla (kuten melonit, paprikat ja munakoisot) käyttämällä kahta ”peittoa”: toinen lämmittää ilmaa ja toinen maaperää. Noin kuusi-kahdeksan viikkoa ennen viimeistä pakkaspäivää esilämmitä kylmä maa peittämällä se infrapuna-läpäisevällä (IRT) multaa tai mustaa muovia, joka imee lämpöä.

Peitä sitten sänky halkaistulla kirkkaalla muovisella pakotustunnelilla tai kellolla. Kun maaperän lämpötila saavuttaa 18-21 °C, istuta kasvit ja peitä musta muovikatto oljilla, jotta se ei kerää liikaa lämpöä. Poista kirkas muovitunneli, kun ilman lämpötila lämpenee ja jäätymisvaara on ohi. Asenna se uudelleen kauden lopussa, kun lämpötilat jäähtyvät.

Mitä istuttaa juhannuksena syksyn satoa varten

7 vinkkiä kasvimaasi valmisteluun talveen