6 vinkkiä ensimmäisen kasvimaasi aloittamiseen tyhjästä

Kasvispuutarhanhoito kotona voi olla tapa säästää rahaa samalla kun pääset lähemmäksi luontoa. Esimerkiksi yksikin tomaattikasvi voi olla erittäin edullinen (ajatellen 1,5–5 dollaria) ja tuottaa jopa 5 kg tomaattia kauden aikana (mikä voi helposti maksaa sinulle 20 dollaria tai enemmän). Tomaattien ja muiden vihannesten tai yrttien kasvattaminen siemenistä voi säästää vielä enemmän rahaa. Huomaat myös, että puutarhatuotteiden maku ja rakenne on paljon parempia kuin mitä olet tottunut löytämään ruokakaupasta. Lisäksi kasvimaasi hoitaminen on harjoittelua ja ulkoilua!

Löydä alta muutamia vinkkejä ja temppuja aloittaaksesi ensimmäisen kasvimaasi tyhjästä.

1. Aloita pienestä tilasta

Jos olet aloitteleva puutarhuri, aloita pienestä. On parempi olla iloinen siitä, mitä tuottaa pienessä kasvimaassa, kuin olla turhautunut suuren puutarhan vaatimaan aikaan. On myös parasta oppia joitain puutarhanhoidon perusteita ennen kuin investoi tonnia aikaa ja rahaa tähän uuteen harrastukseen. Saat käsityksen siitä, kuinka kauan puutarhanhoito kestää. Tiedät, jos pidät ulkona viettämisestä istuttaen, kastelemalla ja kitkemällä. Saat selville, kuinka paljon tuotteita sinä ja perheesi voitte syödä yhden kesän aikana. Aloittelijalle sopiva koko on 2m x 2m. Valitse enintään viisi vihannestyyppiä kasvatettavaksi ja istuta muutama kutakin tyyppiä. Sinulla on runsaasti tuoretuotteita kesäateriisi ja niistä on helppo huolehtia. Vihannesten kasvatus ruukuissa tai istutuskoneissa on myös hyvä tapa aloittaa. Niiden avulla et tarvitse edes puutarhaa, aurinkoinen terassi tai parveke toimii loistavasti!

2. Kasvata sitä, mitä haluat syödä

Mitä sinä tykkäät syödä? Vastauksesi kertoo sinulle, mitä istutat kasvimaasi. On myös muutamia muita asioita, jotka on pidettävä mielessä, kun päätetään, mitä kasvattaa. Ole nirso lajikkeiden suhteen ja kiinnitä huomiota siemenpakkauksen tai etiketin kuvaukseen. Jokaisella vihanneslajikkeella on tietyt ominaisuudet. Jotkut tuottavat pienempiä kasveja, jotka ovat ihanteellisia säiliöihin tai pieniin puutarhoihin. Muilla lajikkeilla on parempi taudinkestävyys, parempi sato tai parempi lämmön- tai kylmäsieto.

Aloita valitsemalla vihannekset, joita haluat syödä, ja harkitse sitten niiden kokoa ja hoitotarpeita. Mieti, kuinka paljon ruokaa sinä ja perheesi syötte ja kuinka todennäköistä on jäädyttää tai luovuttaa ylimääräisiä tuotteita.

Ole seuraavaksi realistinen sen suhteen, kuinka monta siementä tai kasvia sinun täytyy laittaa maahan. (Monet aloittelijat tekevät sen virheen, että istuttavat liikaa.) Vihanneksia, kuten tomaatteja, paprikaa ja kurpitsaa, riittää koko kauden ajan, joten et ehkä tarvitse paljon kasveja tarpeisiisi. Muut vihannekset, kuten porkkanat, retiisit ja maissi, voidaan korjata vain kerran, minkä jälkeen ne on istutettava uudelleen.

Istuttamalla vihanneksia eri vuodenaikoina saat jatkuvan vihannes- ja yrttisadon keväällä, kesällä ja syksyllä. Kasvata alkukeväällä salaattia, vihreitä vihanneksia (kuten rucola), herneitä, retiisiä, mansikoita, porkkanoita ja parsakaalia. Kun olet korjannut viileän sään satosi, istuta lämpimän sään suosikkisi, kuten tomaatit, paprikat, munakoisot ja yrtit. Syksyllä voit korjata perunoita, kaalia ja lehtikaalia. Vinkki koepuutarhaan: Istuttamalla viiniköynnöskasveja, kuten vihreitä papuja ja herneitä, käytät puutarhassa pystysuoraa tilaa ja lisäät satoa per m².

3. Valitse kasvimaasi sijainti

Riippumatta siitä, mihin asennat puutarhasi tai mitä päätät istuttaa, on olemassa kaksi perusvaatimusta, jotka sijaintisi on täytettävä hyvän sadon saavuttamiseksi: vesi ja valo. Kaikille kasveille tarvitaan runsaasti auringonvaloa, vihannekset tarvitsevat auringonvaloa fotosynteesiin. Nopeasti kasvavat vihannekset tarvitsevat täyden auringon (vähintään 6-8 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä) ilman esteitä puista, pensaista tai aidoista. Siksi et saavuta suurta menestystä, jos istutat aurinkoa rakastavia vihanneksia varjoisiin tiloihin. Jos puutarhasi tarjoaa osittaista varjoa, istuta vihanneksia ja yrttejä, jotka sietävät näitä olosuhteita, kuten salaattia, lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, ruohosipulia, korianteria, persiljaa ja timjamia. Juurikasvit, kuten porkkanat, retiisit ja punajuuret, voivat myös toimia, jos sivustosi saa vähintään 4 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä. Tai jos sinulla on aurinkoinen patio, vaihda konttipuutarhanhoitoon. Näin voit sijoittaa aurinkoa rakastavia vihanneksia ja yrttejä, kuten tomaatteja, kurkkuja, papuja, basilikaa, tilliä ja rosmariinia, missä ne sopivat hyvin.

Harkitse kätevää pääsyä veteen: Mitä lähemmäs tonttisi vesilähdettä sijaitsee, sitä parempi. Sinun on kyettävä kastelemaan usein muutaman ensimmäisen viikon ajan siementen itämisen tai taimien istutuksen jälkeen, jotta nämä herkät kasvit tuottavat vahvat juuret ja varret. Kun kasvit ovat vakiintuneet, on parasta kastella puutarhaasi kunnolla muutaman päivän välein sen sijaan, että kastelet vähän joka päivä. Sitten vesi uppoaa syvemmälle maaperään, mikä rohkaisee juuria kasvamaan syvemmälle, missä ne pääsevät paremmin käsiksi terveenä pysymiseensä tarvitsemansa ravintoaineet. Harkitse tippakastelun asentamista ajastimeen, mikä auttaa minimoimaan vesihukan ja kasteluajan.

4. Suunnittele kasvimaasi ulkoasu

Valitse joko rivi- tai intensiivinen viljely (kummassakin on etunsa), kun suunnittelet kasvimaasi pohjaratkaisua.
Kulttuuria verkossa : Aseta kasvit yhteen viilaan vähintään 45 cm:n etäisyydellä toisistaan ​​oleviin riveihin, jotta voit helposti kävellä niiden välillä. Tämä lähestymistapa on järkevin suurille vihannespuutarhoille, koska rivit helpottavat mekaanisten laitteiden, kuten jyrsimien, käyttöä rikkakasvien torjuntaan. Huono puoli on, että polkutila vähentää istutettavien vihannesten määrää.
Kulttuuriintensiivinen: Kasvata puutarhasi tuottavuutta intensiivisellä viljelyllä, mikä tarkoittaa, että toivot kahta tai kolmea kasvia lähellä toisiaan noin 5 jalkaa leveään penkkiin (eli leveään riviin). Siemenet kylvetään tai taimet sijoitetaan niin, että niiden lehdet tuskin koskettavat kypsyessään. Tämä lähestymistapa toimii hyvin useimmille vihannestyypeille, lukuun ottamatta kammottavia (kuten kurkkuja). Tämän menetelmän haittapuoli on, että joudut kitkemään käsin, koska kasvit kasvavat lähellä toisiaan.

5. Kylvä ja istuta rikkaaseen maahan

Optimaalisen sadon saavuttamiseksi kasvimaasi tarvitsee parhaan maaperän, jonka voit antaa sille. Rikas, terve maaperä on jotain, jonka tiedät, kun tunnet sen: se on helppo kaivaa ja valuu hyvin. Ota määrä lastaa ja laita se käsiisi. Tuntuuko se karkealta? Liikaa hiekkaa. Onko se jauhemainen? Liikaa lietettä. Onko se tahmeaa märkänä? Liikaa savea. Näiden kolmen tyypin yhdistelmä ja mitkä tietyt suhteet määräävät kasvimaasi rakenteen. Tämä rakenne vaikuttaa vedenpoistoon ja ravinteiden saatavuuteen. Haluat maaperän, joka on tummaa, murenevaa ja kirjaimellisesti täynnä elämää. Onneksi rakenteesta riippumatta kaikkia maaperää voidaan parantaa ajan myötä lisäämällä orgaanista ainetta.
Otetaan esimerkiksi hiekkainen maaperä. Ne koostuvat suurista hiukkasista, joten vesi ja ravinteet virtaavat suhteellisen nopeasti rakojen läpi. Orgaanisen aineen (yleensä komposti) lisääminen hiekkamaahan auttaa täyttämään hiekkahiukkasten väliset tilat, mikä auttaa säilyttämään sekä kosteuden että ravinteet kasveille. Savimaa on täysin päinvastainen. Ne sisältävät hyvin pieniä, tiiviisti pakattuja hiukkasia, jotka säilyttävät kosteuden, mutta eivät jätä paljon ilmatilaa kasvien juurille. Komposti auttaa erottamaan nämä pienet savihiukkaset, jotta vesi voi virrata vapaammin ja kasvien juuret saavat tarvitsemansa hapen. Valmistele maaperä istutusta varten levittämällä tarvittavat lisäykset, kuten komposti, ja työstä ne maahan jyrsimellä tai lapiolla. Vältä kävelemistä juuri kynnetyllä maaperällä tai tiivistät sen ja peruutat kaiken kovan työsi. Haravoi sitten pinta ja kastele huolellisesti. Anna sängyn istua useita päiviä ennen istutusta, jotta maaperän korjaukset voivat tehdä tehtävänsä.

6. Varaudu tuholaisiin ja tauteihin ja suojele pölyttäjiä

Jotkut ongelmat vaativat erikoisratkaisuja, mutta yleensä noudata näitä ohjeita pitääksesi tuholaiset poissa vihanneksistasi.
Rikkaruohot kilpailevat vihannesten kanssa valosta, vedestä ja ravintoaineista, joten on tärkeää pitää ne mahdollisimman vähäisinä. Puhtaan oljen, kompostin tai muovin multaa voi pitää rikkaruohot loitolla suurempien kasvien, kuten tomaattien, ympäriltä. Käytä kuokaa hillitäksesi rikkakasvien taimia.

Suuret tuholaiset, kuten kanit ja villisiat, voivat aiheuttaa tuhoa kasvimaassa. Tarvitset riittävän korkean aidan, jotta eläimet eivät pääse puutarhaan. Aidan tulisi myös ulottua kuusi tuumaa maan alle, jotta kanit ja muut kaivautuvat olennot eivät pysy poissa.

Kerää suuret hyönteiset, etanat, etanat ja muut toukat käsin ja levitä ne puutarhasi ulkopuolelle.

Ennen kaikkea älä käytä tuotteita, jotka voivat vahingoittaa rakkaita pölyttäjiämme (mehiläisiä, kimalaisia, perhosia jne.), joita ilman voit sanoa hyvästit hedelmällesi! Voit jopa kutsua heidät vierailemaan kasvimaasi tarjoamalla heille kauniita kukkia etsimään tomaattikasvejasi.

Vähennä sienitautien riskiä kastelemalla maaperää, ei kasvien lehtiä. Jos käytät sprinkleriä, tee se aikaisin päivällä, jotta lehdet kuivuvat iltaan mennessä. Jos kasvi joutuu taudin uhriksi, poista se viipymättä ja heitä roskiin, älä lisää sairaita kasveja kompostikasaasi. Muita tapoja ehkäistä sairauksia ovat sairauksien kestäviksi lueteltujen vihanneslajikkeiden kasvattaminen ja kasvien sijainnin vaihtaminen vuosittain (viljelykierto), jotta tauteja aiheuttavat mikrobit eivät kerääntyisi populaatioitaan.

15 vihannesta, joiden siemenet voit kylvää maaliskuussa

10 mikrovihreää, mikrovihreää tai itäneitä siemeniä kasvatettavaksi