5 satoa, jotka voit vielä istuttaa syyskuussa

Mitä voimme istuttaa syyskuussa?

Kesä menee nyt todella nopeasti, enää muutama viikko ja se on virallisesti syksy. Syyskuun saapuminen tuo kylmempiä lämpötiloja ja huomattavasti lyhyempiä päiviä. Lämpimän sään satotuotantomme on täydessä vauhdissa, melonit, tomaatit, kurkut ja muut tiskillämme.

Mutta kaikki nämä kasvit alkavat vähitellen ehtyä. Puutarhassasi voi jo olla tyhjiä tiloja. Mikset täyttäisi nämä paikat viileän sään viljelykasvien myöhäisillä istutuksilla. Katso alla viisi satoa, jotka voit vielä istuttaa syyskuussa. Suosittelen istutusta joko siemenillä tai taimilla (jos niitä löytyy alueeltasi).

Hanki ensimmäinen pakkaspäivä.

Avain tietää, voitko vielä istuttaa syyskuussa, on ensimmäinen pakkaspäivä. Sitten voit laskea kaksi viikkoa. Tästä päivämäärästä tulee viimeisten syksyisten istutustesi ”määräaika”. Voit saada sen tutkimalla aluettasi Internetistä tai paikallisesta lastentarhasta.

Toinen asia, joka on pidettävä mielessä, on, että suurin osa syyskuussa istuttamistasi kasveista istutetaan talvehtimaan ja niitä käytetään lopputalven tai alkukevään satoon. Siksi sinun on järjestettävä kelloja, tunnelikasvihuoneita tai ainakin paksu kangaspeite suojaamaan näitä myöhäisiä istutuksia. Mitä muuta voit siis istuttaa?

Tässä on 5 satoa, jotka voit vielä istuttaa syyskuussa.

Lammassalaattia

Ensimmäinen viidestä sadosta, jotka voit vielä istuttaa syyskuussa, on lampaansalaatti. Se on yksi suosikkivihreistä vihanneksistamme. Lammassalaatti on erittäin kestävä lehtivihreä, joka kasvaa erittäin hyvin talvella. Lammassalaatti on yksi niistä harvinaisista kasveista, jotka jatkavat kasvuaan läpi talven, kun päivän pituus putoaa alle 10 tunnin.

Tämä salaattisato voidaan istuttaa 2 viikkoa ennen viimeistä pakkasia. Ja siemenet voidaan kylvää pitkälle syksyyn. Odota, että asiat alkavat jäähtyä hieman ennen istutusta. Lammassalaatti pitää itse asiassa mieluummin viileämmistä lämpötiloista (18 °C on ihanteellinen) ennen itämistä, joten älä istuta nyt, jos sinulla on vielä 30 °C päiviä.

Lammassalaatissa on herkullinen pähkinäinen maku ja siitä tulee ihana talvisalaatti. Sitä käytetään vihreänä salaattina, ei keitettävänä vihreänä vihannesena. Istuta niitä paljon, ne ovat pieniä kasveja, joten kunnollisen salaatin tekemiseen menee melko vähän. Voit korjata ne leikkaamalla koko kasvin tyvestä.

Siementen löytäminen paikallisesti voi olla vaikeaa, paras mahdollisuus löytää ne on jollain verkkosivustolla, kuten se yksi .

Pinaatti

Voit istuttaa pinaatin jopa noin 2 viikkoa ennen ensimmäistä pakkasia. Kylvö näin myöhään vuonna ei salli sadonkorjuuta tänä syksynä tai talvena. Sen sijaan istutat kevättä varten. Nämä myöhäiset istutukset itävät ja itävät ennen kylmän sään tuloa, mutta odota, että niissä on vain muutama pieni lehti.

Sinun on annettava heille jonkinlainen suoja talven aikana. Kun sää alkaa lämmetä helmikuussa, nämä kasvit lähtevät nousuun ja antavat sinulle ensimmäisen kevätsatosi!

Lehtisalaatti

Täälläkin istutetaan pääasiassa kevääksi. Salaatin taimet syyskuussa kasvavat hitaasti koko talven. Nämä pienet salaattikasvit ovat yllättävän kylmänkestäviä ja pinaatin tapaan ne lähtevät keväällä herkulliseen varhaiseen satoon.

Valitse näihin istutuksiin enimmäkseen lehtisalaattia. Olen huomannut, että nämä pienet lehtisalaattikasvit selviävät erittäin hyvin kylmässä ympäristössä. Etsi myös kestäviä lajikkeita, kuten Winter Density romaine, joiden sanotaan pärjäävän hyvin talvella. Nämä kestävät lajikkeet löytyvät verkosta.

Lehtikaali tai lehtikaali

Lehtikaali on yksi kestävimmistä kasveista. Olen havainnut lehtikaalilajikkeet, kuten Vates tai Winterbore, olevan erityisen kestäviä. Syyskuussa istutettu lehtikaali kasvaa hitaasti ja on vielä pieni talven tullessa. Mutta se tarjoaa hyvän pienten lehtien sadon koko talven. Sitten kasvit nousevat lentoon keväällä.

Koska lehtikaali on niin kestävää, se kasvaa suojaamattomana puutarhassasi alkutalveen asti (ajattele joulukuussa). Kaikilla paitsi kylmimmällä alueella ainoa talvisuoja, jota he tarvitsevat, on paksu kangaspeitto. Ja tulet rakastamaan parannettua makua, jonka kylmä sää antaa lehtikaalillesi, se on kuin mikä tahansa vihannes tähän aikaan vuodesta.

Raketti

Rucola on viileä vuodenaika vuosittain, mikä tarkoittaa, että se kasvaa erittäin hyvin keväällä tai syksyllä. Istuta täydessä auringonpaisteessa ja hedelmälliseen, hyvin valutettuun maahan. Kuten kaikki yrtit tai vihannekset, joiden on kasvatettava vihreitä lehtiä, rucola hyötyy kompostista ja/tai lannoitteesta. Kastele, kun maa on kuiva.

Siemenestä sadonkorjuuseen kestää noin neljä viikkoa, ja puutarhassa se on suunnilleen niin lähellä välitöntä tyydytystä kuin mahdollista. Kasvit saavuttavat 30-61 cm korkeuden, mutta pysyvät melko alhaisina, kunnes kesän lämpö pakottaa ne kukkimaan, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa syysistutuksessa.

Kun jäljellä olevilla kasveilla on useita lehtiä, voit aloittaa sadonkorjuun. Älä irrota koko kasvia, vaan ota jokaisesta muutama lehti jatkuvaa tarjontaa varten. Toinen rucolan siemenistä kasvattamisen etu on, että voit istuttaa uudelleen kahden tai kolmen viikon välein tarjonnan ylläpitämiseksi.

Muita kasvisideoita kasvatettaviksi syyskuussa:

Vielä ei ole liian myöhäistä ajatella muutaman lehtivihanneksen istuttamista. Nämä viheriöt talvehtuvat ja puutarhurit korjaavat ne talven lopussa. Voit jopa istuttaa esimerkiksi nauriita tai punajuuria, mutta kasvatat niitä vain herkille latvoille, et juurille. Muita vihreitä vihanneksia ovat sveitsin mangoldi, sikuri, endiivi, mizuna, suolaheinä ja tatsoi.

Muista, että kaikki viisi kasvia, jotka voit vielä istuttaa syyskuussa, vaativat suojaa, jos asut alueella, jolla on kylmät talvet. Minikasvihuoneet ja talvehtimiskellot ovat loistava lisä talvikasvitarhaasi ja pidentää satoa koko talven ajan!

Jos asut lämpimämmällä alueella, näiden talvivihanneksien istutuspäivämääräsi ovat paljon myöhemmin. Ota yhteyttä paikalliseen lastentarhaan, jos olet epävarma.

6 talvivihanneksia, joita voit kasvattaa lumessa

12 vihannesta, joiden siemenet voit kylvää huhtikuussa