5 erittäin varhaista vihannesta talvella kasvatettaviksi

Vihannespuutarhurille talvi voi olla turhauttavaa aikaa vuodesta, sillä on kulunut useita viikkoja ennen virallisen kasvukauden alkamista vihannespuutarhassa. Jos kaipaat tuoretuotteita omasta puutarhastasi, hyviä uutisia: monet vihannekset voidaan kylvää lopputalvella hyvin varhain aloittamista varten. Löydä alla 5 erittäin varhaista vihannesta, joita voit kasvattaa talvella!

1) Herneenversot

Herneet voivat itää jopa 4 °C:n lämpötiloissa, mikä tekee niistä erinomaisen varhaisen kylvön. Herneiden kasvattaminen taimille on helppo tapa saada uutta makua muutamassa viikossa. Herneenversot maistuvat aivan kuten herneet ja ovat täynnä ravinteita. Valitse voimakas, korkeakasvuinen lajike antaaksesi runsaasti lehtiä. Aloita kylvö kasvihuoneessa tai kylmässä kehyksessä kylvämällä kaksi tai kolme siementä ruukkua tai moduulia kohden. Kun taimet ovat täyttäneet moduulinsa, ne voidaan istuttaa siten, että jokaisen rypäleen väliin jää 20 cm. Peitä juuri istutetut versot puutarhaviljelmällä, jotta ne pääsevät alkuun. Poimi vähän ja usein leikkaamalla juuri toisen lehtisarjan yläpuolelta.

2) Salaatit

Monet lehtisalaatit, kuten talvenkestävät salaatit ja endiivit, voidaan kylvää kasvihuoneen sisälle tai kylmärunkoon tai rivipeitteiden alle. Vaihtoehtoisesti voit kylvää moduuleissa ja kasvattaa ne ennen istutusta reunuksiin tai kasvihuonesäiliöihin. Sijoita kasvit vähintään 25 cm:n etäisyydelle toisistaan, jotta niille jää runsaasti tilaa. Poimi vain muutama lehti jokaisesta kasvista kerrallaan, jotta kasvi ei väsy. Muita varhaisia ​​salaatteja ovat itämaiset lehdet, kuten mizuna ja sinappi, korianteri, lammassalaatti ja talvipurslanen (kaivossalaatti tai claytonia) mehevät lehdet.

3) Kaali

Kaalin aloittamisella kauden varhaisessa vaiheessa on etunsa: etanoita on paljon vähemmän ja voit nauttia vitamiinirikkaiden lehtien leikkaamisesta alkukesästä, kauan ennen kevätkylvettyjä kaaleja. Kuten kaikkien varhain kylvettyjen vihannesten kohdalla, valitse kylvettäväksi sopivat lajikkeet viileämmällä säällä. Kylvä moduulialustalle ja istuta sitten, kun taimet ovat vakiintuneet, yleensä 4–6 viikon kuluessa. Istuta ne 22 cm:n etäisyydelle toisistaan.

4) Pinaatti

Pinaatti on valmis kylvettäväksi peiton alla lopputalvesta lähtien, kun valotaso alkaa parantua talven puolivälistä lähtien. Pinaatti on täynnä vitamiineja ja rautaa, mikä tekee siitä arvokkaan sadon terveydelle ja erityisesti maulle. Kylvä suoraan ruukkumultaastioihin tai moduuleihin tai ruukkuihin istutettavaksi muutaman viikon kuluttua. Aseta kolme tai neljä siementä moduulia kohden istuttaaksesi ne 15 cm:n etäisyydelle toisistaan. Kun kasvit kasvavat voimakkaammin, voit poimia jokaisesta kasvista muutaman lehden kerrallaan, jolloin korvaavat lehdet voivat kasvaa. Tällä tavalla voit nauttia useista sadoista jokaisesta kasvista.

5) Vihreä sipuli (tai salottisipuli)

Kestävät vihreät sipulit, jotka tunnetaan myös nimellä salottisipulit, voidaan kylvää suoraan hedelmälliseen, hyvin valutettuun maahan. Kylvä siemenet ohuisiin riveihin 15 cm:n etäisyydellä toisistaan. Kasveja ei tarvitse harventaa, jos kylvetään tarpeeksi ohueksi. Voit myös kylvää kolme siementä per moduuli istuttaaksesi ne 7 cm:n etäisyydelle toisistaan ​​kumpaankin suuntaan. Aseta peitot kampasipulien päälle auttamaan niitä. Paikallisesta ilmastosta ja säästä riippuen ensimmäiset varret ovat valmiita kevään puoliväliin mennessä, jolloin useimmat puutarhurit alkavat vasta miettiä niiden aloittamista.

Suojat kylmää vastaan

Useimmissa tapauksissa sinun on tarjottava jonkinlainen kylmäsuoja varhaisille kasveille, etenkin lumisilla alueilla. Tärkeintä on nostaa maaperän lämpötilaa riittävän hyvin onnistuneeseen itämiseen ja samalla torjua pahimmat pakkaset. Kasvihuoneet ja vanteet (polytunnelit) säilyttävät lämpöä erittäin tehokkaasti, jolloin ne voivat nousta useita asteita, etenkin aurinkoisina päivinä. Ne luovat mikroilmaston, joka on vähintään kuukauden ulkopuolista edellä. Peitä taimet paperilla tai puutarhaviljelmällä, jotta ne jäävät päivälämpöön yön yli.

Taimet voidaan ihanteellisesti suojata kaupallisilla muovisuojuksilla tai kotitekoisilla muovipulloilla.

Ruukuissa tai moduuleissa kasvatettujen nuorten kasvien on sopeuduttava kylmempään lämpötilaan ennen kuin ne istutetaan ulos. Kylmät kehykset voivat tehdä käytännöllisen puolivälin talon. Nosta kannet päivällä ja vaihda ne yöllä. Tee tämä viikon ajan valmistaaksesi ne istutusta varten. Ulkona, rivitunnelit, ryyppy tai puutarhavilja auttaa nostamaan kasvulämpötilaa tarpeeksi, jotta juuri istutetut tai suoraan kylvetyt vihannekset voivat kukoistaa. Aseta peitot maahan vähintään kaksi viikkoa etukäteen nostaaksesi maan lämpötilaa etukäteen ja vähentääksesi äkillisen kylmän iskuja.

Kuinka kasvattaa Sichuan-pippuria siemenistä?

5 Aasian vihreää kasvamaan syksyllä