24 hedelmää ja vihannesta korjataan kesäkuussa

Kesäkuu on vihannespuutarhoissamme kiireinen kuukausi, jossa on paljon istutuksia, kylvöä, kastelua, kasvien hoitoa, mutta on myös sadonkorjuun aikaa monille hedelmille ja vihanneksille!

Siksi ehdotan tänään, että löydän luettelon X hedelmistä ja vihanneksista, jotka korjataan kesäkuussa.

1) Pavut

Sinun pitäisi saada varhainen papusato tässä kuussa, jos kylväsit siemenet edellisenä syksynä tai kylväsit ne varhain uuden vuoden aikana peiton alla tai sisätiloissa. Poimi palot, kun ne ovat vielä pieniä ja kun pavut ovat parhaimmillaan.

2) Parsa

Leikkaa parsat säännöllisesti, ennen kuin varret muuttuvat liian paksuiksi ja puisiksi. Perinteisesti sadonkorjuun oletetaan loppuvan 21. kesäkuuta, vuoden pisimpään päivään, mutta ei ole haittaa jatkaa vielä vähän pidempään, jos sinulla on vielä herkkiä, maukkaita keihäitä.

3) Punajuuret

Kerää vuoden ensimmäiset punajuuret ja poimi ne silloin, kun ne eivät ole golfpalloja isompia, nautiskellaksesi, kun ne ovat pehmeämpiä ja maukkaampia. Voit syödä lehtiä myös salaatteihin tai vatkaten perunoihin.

4) Parsakaali

Calabrian ja kesällä itävän parsakaalin pitäisi olla valmis korjattavaksi tässä kuussa. Leikkaa päät tai versot pois, kun ne ovat kiinteitä ja kukat ovat hyvin silmuisia.

5) Porkkanat

Jos istutit varhaisen lajikkeen maaliskuussa tai huhtikuussa, sinun pitäisi pystyä poimimaan vuoden ensimmäiset porkkanat tässä kuussa. Vauvanporkkanat ovat ihania salaateissa ja tarvitsevat vain hyvin lyhyen kypsennysajan perunoita varten.

6) Salaatit

Pienet, rapeat salaatit, kuten ’Little Gem’, kasvavat nopeasti ja niiden pitäisi olla sadonkorjuuvalmiita, jos ne kylvetään sisätiloihin maaliskuussa tai peiton alla huhtikuussa.

7) sipulia

Kesäkuu on aika aloittaa talvehtineiden sipulien sadonkorjuu kasveista, jotka istutit ulkona edellisenä syksynä. Se on myös ”kilpailu” sipulien kuukausi, jotka on kasvatettu rakkaudella sisätiloissa vuoden alussa kylvetyistä siemenistä.

8) Herneet

Vuoden ensimmäiset herneet ovat aina makeimpia ja maukkaimpia. Poimi ne vielä nuorina, jos voit, syö heti, ennen kuin niiden sokerit muuttuvat tärkkelykseksi.

9) Perunat

Vuoden ensimmäisten uusien perunoiden poiminta on aina palkitseva hetki. Ensimmäisten varhaisten lajikkeiden pitäisi olla valmiita kesäkuussa, noin 100-110 päivää istutuksen jälkeen, riippuen tietysti säästä ja muista kasvutekijöistä.

10) Retiisit

Huolellisella suunnittelulla ja peräkkäisillä kylvöillä sinun pitäisi pystyä tarjoamaan retiisiä lähes ympäri vuoden. Kesäkuun sato pitäisi saada kylvystä huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa.

11) Raparperi

Jatka raparperitikkujen poimimista. Sadonkorjuukauden loppuun pitäisi vielä olla kuukausi tai kaksi.

12) Mansikat

Kesäkuu on mansikkakuukausi. Harvat asiat ilmaisevat juhannusta paremmin kuin kulho mansikoita. Tarkista kasvit päivittäin, jotta voit poimia marjat, kun ne ovat täysin kypsiä ja kun ne ovat makeita ja mehukkaita.
Parhaan maun saavuttamiseksi yritä kerätä kypsyvät mansikat siihen pisteeseen, jossa ne ovat muuttuneet täysin punaisiksi, mutta ennen kuin ne alkavat pehmetä.

13) Nuoret salaatinlehdet

Kerää paprika-mizunan ja lehtikaalin nuoret lehdet ja sekoita ne muihin nuoriin lehtiin, kuten rucolaan, saadaksesi maukkaan ja epätavallisen kesäsalaatin.

14) Pinaatti

Korjaa pinaatin lehdet säännöllisesti ja kastele kasvit hyvin, jotta ne eivät nouse kohoamaan kesän saapuessa lämpötilojen noustessa.

15) Kevätsipulit

Kevätsipulia voidaan korjata useimpina kuukausina vuodesta, vaikka kesäkuu voi olla ensimmäinen kuukausi keväällä kylvetyille siemenille. Varhaisempia satoja varten nosta ne sisätiloihin.

16) Sveitsin mangoldi

Kuten pinaattia, myös sveitsin mangoldia voidaan korjata koko kesän, kunhan se ei pultaudu. Kun lehdet ovat nuoria, ne voidaan syödä raakana salaattina, isompina ne voidaan keittää.

17) Nauris

Monet nykyaikaiset naurislajikkeet kasvavat nopeasti ja ovat sadonkorjuuvalmiita vain viiden tai kuuden viikon kuluttua siementen kylvöstä. Tässä vaiheessa juuret eivät ehkä ole suurempia kuin golfpallot, mutta ne ovat makeimmat.

18) Kukkakaali

Alkukesän kukkakaalit, jos ne istutetaan maaliskuussa, pitäisi olla valmiita poimittavaksi nyt. Kerää ne silmujen ollessa kiinteitä, ennen kuin ne kiinnittyvät.

19) Kirsikat

Touko-kesäkuu ovat kirsikoiden avainkuukausia. Ota siitä kaikki irti, sillä se menee nopeasti ohi!

20) Fenkoli

Kesäkuu on luultavasti fenkolin vuoden ensimmäinen kuukausi. Pienet nuoret sipulit voidaan syödä raakana salaateissa ja suuremmat kypsennetään paremmin.

21) Valkosipuli

Jatka valkosipulin korjuuta, kun se on valmis, joko vetämällä sipulit tuoreina tai ”vihreinä” ja käyttämällä ne välittömästi tai odottamalla lehtien kellastumista ja kuivaamalla sipulit varastointia varten.

22) Artisokat

Nuoret maapallot, joilla on tiukat silmut, voidaan keittää ja syödä kokonaisina. Anna niiden kasvaa ja on parempi keittää tai höyryttää, sitten erotella ne pehmeiden, mehevien lehtiensä ja keskellä piiloutuvan sydämen vuoksi.

23) karviaiset

Poimi kesäkuussa vaihtoehtoisia hedelmiä sadon ohentamiseksi. Käytä ruoanlaittoon tässä kuussa valitsemiasi, koska ne eivät välttämättä ole vielä kypsiä. Ja käytä ensi kuussa valitsemiasi tuotteita tuoreeseen syömiseen, sillä ne ovat täysin kypsiä ja siksi makeampia.
Karviaiset säilyvät jääkaapissa jopa kymmenen päivää tai kauemmin. Ne myös jäätyvät hyvin.

24) kyssäkaali

Ensimmäisen nopeimmin kasvavista lajikkeista pitäisi olla valmis sadonkorjuuseen kesäkuussa. Jos haluat syödä niitä raakana kesäsalaateissa, poimi ne noin golfpallon kokoisina.

Nyt tiedät mitä sinun tulee tehdä! Hyvää satoa kaikille!

10 vihannesta, joiden siemenet voit kylvää toukokuussa

6 talvivihanneksia, joita voit kasvattaa lumessa