10 vinkkiä onnistuneeseen kompostointiin

Kun orgaaninen aines hajoaa, sitä kutsutaan kompostiksi. Hajoaminen on mikroskooppisten organismien ja menetelmästä riippuen matojen ja hyönteisten työtä. Käsittely muuttaa jätteen hyödylliseksi, ravinnepitoiseksi maanparannusaineeksi. Senkin jälkeen kun komposti on levitetty, se hajoaa edelleen ja tallentaa hyvyytensä.

Tässä uudessa artikkelissa tarjoan sinulle 10 kompostointivinkkiä kotikompostin aloittamiseen tai parantamiseen.

Miksi kompostointi on tärkeää? Investointi maaperään ei ole investointi vain kasveihisi vaan myös maahan. Maaperän kyky toimia hiilen nieluna tai varastona, vangiten sitä ja pitämällä sen poissa ilmakehästä. Yksi tapa luoda hiilinielu on yksinkertainen: valmistamalla ja käyttämällä kompostia, tapa torjua ilmastonmuutosta.

Kompostoinnista on välittömiä etuja, jotka näet omalla puutarhallasi ja pankkitililläsi. Kaupasta ostetut vaihtoehdot kotitekoiselle kompostille ovat kalliita, mikä voi tehdä laajan puutarhanhoidon mahdottomaksi.

1. Aloita valitsemalla paras kompostointimenetelmä, joka toimii sinulle parhaiten.

Sinun on otettava huomioon puutarhasi koko ja kunnossapito, jonka pystyt suorittamaan, kun aloitat uuden kompostikasan. Jos puutarhasi on pieni tai sinulla on liikkumisongelmia, pieni keittiökompostori riittää. Jos puutarhasi on suuri, sinun on tehtävä suuri roskakori tai ostettava kompostori. Voit tehdä sen myös kompostikasalla: kaada kaikki yhteen kasaan syrjäisessä paikassa ja vedä komposti pois kasan pohjasta, kun tarvitset sitä. Ajattelemalla, miltä kompostitoimintasi tulisi näyttää, voit löytää elämäntapaasi ja puutarhatarpeisiisi sopivan järjestelmän.

2. Suunnittele ruokajätteen keräysjärjestelmäsi.

Jos sinulla ei ole paikkaa, johon laittaa ylijäämääsi ruokaa pilkkoessasi hedelmiä ja vihanneksia, ne päätyvät todennäköisesti roskakoriin. Valitse kontti ja aseta se paikkaan, jossa näet sen ja käytät sitä. Kompostin keräysastia on ihanteellinen, koska siinä on suodatettu ilmavirtaus, joka pitää kärpäset poissa, mutta myös estää hedelmiä käymästä. Käyminen ei ala heti, joten jos käytät ilmatiiviillä kannella varustettua astiaa, muista tyhjentää jäämät muutaman päivän välein. Toinen vaihtoehto on kerätä ylijääneet ruoka pakastimesta.

Bokashi keittiön kompostori

3. Aloita kaksi erää kompostia.

Toinen kerää uutta tavaraa ja toinen lopullisen kompostin sekoittamiseen. Voit työskennellä pienemmissä erissä saadaksesi nopeampia tuloksia ja välttääksesi suuren jätekasan työn. Vierekkäiset kasat tai kaksiosastoinen kompostori helpottaa huoltoa.

4. Tasapainota ruskeat ja vihreät materiaalit.

Typen (vihreä aine) ja hiilen (ruskea aine) suhteen laskemista saarnaavat kokeneet kompostorit. Jos lisäät liikaa ruokaa tai vihreää materiaalia ruskeaan verrattuna, se haisee pahalle. Myös päinvastoin on totta. Jos kasasi ei hajoa, lisää ruokajätteitä tai ”vihreää” materiaalia. Kompostissa on kyse tasapainosta. Jos olet tekemisissä kärpästen ja hajujen kanssa, vihreässä aineessa oleva typpi tuottaa liikaa entsyymejä. Jos se hajoaa liian hitaasti, vihreitä ei ole tarpeeksi. Pyri siihen, että yksi kolmasosa vihreitä ja kaksi kolmasosaa ruskeita.

5. Muista poistaa tuotteista etiketit.

Tuotteiden etiketit on valmistettu muovista. Tämä tarkoittaa, että ne eivät hajoa kompostissa. Vältä etikettien ja muiden muovien laittamista kompostiämpäriisi.
Muuten kun menet ostoksille, valitse hedelmiä ilman etikettejä, niitä on yleensä erässä…

6. Älä kompostoi biomuovia kotona.

Kuten muovituotteiden etiketit, vältä biohajoavaa tai kompostoivaa muovia. Aivan kuten kivet hajoavat pienemmiksi kiviksi (hiekka), biohajoavat muovit hajoavat pienemmiksi muoveiksi (muovihiekka). Biohajoavat ja kompostoituvat muovit hajoavat teknisesti, mutta ne joutuvat yleensä kompostoimaan teollisissa järjestelmissä. Tarkista alueeltasi, onko kompostointilaitosta, joka hyväksyy ne. Jos niitä ei ole, valitse uudelleen käytettävät pussit aina kun mahdollista.

7. Tarkkaile kompostisi ylimääräisen sienen varalta.

Älä huolehdi sienien kasvusta kompostikasassasi. Itse asiassa sienet ovat välttämättömiä prosessille. Mutta sinun täytyy olla tietoinen heidän läsnäolostaan ​​ja tietää mitä tehdä, jos luulet heidän ottavan vallan. Sienet kasvavat kompostikasassa, jos selluloosa on tasossa [bruns] ovat korkeammat. Sienet eivät vahingoita kompostia, mutta jotkut sienet voivat olla myrkyllisiä. Voit hallita sienten kasvua ilmastamalla kompostikasaa ja ylläpitämällä tasapainoa typpi- ja selluloosapitoisten aineiden välillä. Muista myös seurata lämpötilaa ja kosteutta. Syy ylimääräiseen sieneen johtuu ruskeiden ja vihreiden tasapainoista. Ruskeat jäähdyttävät kompostia edistämällä ilmankiertoa. Liian suureen kosteuteen yhdistettynä kompostikasasi voi edistää sienikasvua. Tämän tyyppinen komposti on hyvä metsäisille alueille ja puille, kun taas bakteerien dominanssi on paras useimmille vihannespuutarhoille.

8. Käytä puutarhassasi runsaasti kompostia.

Kun olet tehnyt kompostisi, käytä sitä vapaasti.
Toisin kuin lannoitteet, voit laittaa puutarhaan niin paljon kompostia kuin haluat. Vaikka sinun tulee olla varovainen mittaaessasi kaupallisia lannoitteita, koska ne voivat polttaa kasveja korkean typpipitoisuuden vuoksi, komposti on turvallista ja tasapainoista.

9. Etsi kompostointia keittiöstäsi ja puutarhastasi.

Ole luova kompostoinnissa, ja se on hyvä muistutus harkita muita kompostoitavia aineita, kuten luonnonkankaita sekä puu- ja bambutuotteita.

10. Pidä kompostointipäiväkirjaa.

Kirjoittaminen ei ole vain tekijöille ja saatat jopa törmätä kompostitarinoihin, jotka kannattaa jakaa. Asiat menevät pieleen aika ajoin. Joten kun huomaat, että tunkeilija on asunut kompostikasasi, kirjoita tarina muistiin, jotta voit jakaa sen ja nauraa sille myöhemmin. Kun puutarhassasi ja kotonasi tapahtuu niin paljon, on helppo kadota yksityiskohdat. Tee elämästä helppoa ja viihdyttävää tekemällä muistiinpanoja siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi kompostissasi, jotta vältät virheiden toistumisen.

Ole peloton kompostoija: Olitpa uusi kompostoinnissa tai ammattilainen… opit aina. Älä pelkää kokeilla uusia kompostointitekniikoita ja -tyylejä. Jos jokin ei toimi, kokeile jotain muuta. Joka tapauksessa kasvisi ja maaperäsi siunaavat sinua työssäsi. On monia tapoja vähentää jätettä ja polttoainetta puutarhaasi, mutta kompostointi on kaikki yhdessä luonnollinen ratkaisu, josta kaikki voivat hyötyä.

niin ? Oletko valmis hyppäämään kompostointiin?

Onko sinulla muita vinkkejä ja neuvoja? Jaa ne kanssamme kommenteissa!

8 vinkkiä pienen puutarhan hyödyntämiseen

9 satoa istutettavana elokuussa syksyn ja talven satoa varten