10 vihannesta kylvettäväksi helmikuussa

Tammikuussa on päivittäin keskimäärin noin kahdeksan tuntia valoa, mikä hyppää yhdeksään helmikuussa. Päivät pidentyvät kevätpäiväntasauksen ympärillä ja lyhyempien päivien jälkeen voimme valmistaa hyvin valikoituja taimia.

Odota ainakin tammikuun loppuun ja, koska valoa on vielä vähän, muista valita valoisin paikka sisätiloissa. Muista myös, että jotkut kasvit ovat kiitollisia pidemmästä kasvukaudesta tai kylmemmistä lämpötiloista… joten kyse ei ole vain kärsimättömyydestä!

Katso alta pieni luettelo 10 vihanneksesta, jotka kylvetään helmikuussa:

1) Pavut (suositeltu lajike purkkeihin: The Sutton)

Kylvä ja säilytä sisällä tai peiton alla noin helmikuun puoliväliin asti, jolloin nämä kestävät kasvit voidaan viedä ulos (ne ovat usein ensimmäisten joukossa, jotka täyttävät ruukkupalstan). Odota seitsemästä neljätoista päivää itämiseen.

Kääpiölajikkeet, kuten The Sutton, Medes ja Crimson Flowered, käyvät erittäin hyvin ruukuissa. Kirvat/mustat kärpäset voivat olla ongelma keväällä, joten pidä silmällä ja käsittele orgaanisella hyönteismyrkkyllä, jos niitä ilmaantuu. Voit ”nipistää” varren, kun ensimmäiset palot alkavat ilmestyä, vaikka tämä ei välttämättä ole tarpeen, jos kääpiölajikkeet ovat lopettaneet kasvun. Etenkin ruukkukasveista tulisi hyötyä säleikköstä.

2) Paprikat (suositeltu lajike ruukkuihin: Apache)

Kuten tomaatit, paprikat hyötyvät pitkästä kasvukaudesta, jolloin ne kypsyvät koko kesän. Voit poimia vihreät hedelmät aikaisempaa (ja vähemmän mausteista) satoa varten. Yleinen neuvo on käyttää muoviruukkuja terrakotan sijaan, mutta en ole koskaan nähnyt mitään erityistä hyötyä. Niin kauan kuin kasvit kastellaan hyvin, maaperä tulee pitää kosteana, mielestäni savi on ehdottomasti houkuttelevampi.
Lämmin huone on välttämätöntä, ja yölämpötilat eivät saa laskea alle 12 °C (varaa lämpömittari, jos olet epävarma). Useimmat ihmiset kasvattavat paprikaa ruukuissa, joten lajikkeiden valinnassa ei tarvitse olla liian varovainen. Apache ja Habanero (erittäin mausteinen) ovat molemmat hyviä valintoja.

3) Varhaiset perunat (suositeltu lajike ruukkuihin: Epicure)

Älä istuta niitä vielä. On parempi laittaa ne ruukuihinsa helmikuun lopusta alkaen. Sen sijaan tilaa ne nyt ja löydä viileä ja valoisa paikka (mutta ei liian kirkas). Älä unohda tätä vaihetta, sillä se on elintärkeä ensimmäisille nuorille.

Pienet, pyöreät varhaiset lajikkeet pärjäävät yleensä parhaiten astioissa (näin ne ovat erittäin helppoja kasvattaa), ja suosittelen käyttämään kasvatuspussia tai muovipussia. Jos odotat tuulista säätä, istuta päävarsi, olen joutunut heittämään kasveja aiemmin, koska tuuli nappasi ne. Epicure, Swift ja Fingerling ovat hyviä valintoja kannoille.

4) Lehtikaali (suositeltu lajike purkkeihin: Cavolo de Nero)

Vaikka tyypillisesti kylvetään myöhään keväällä/alkukesällä talviviljelyä varten, lehtikaali tai tammikuussa kylvetty lehtikaali rakastaa alkuvuoden lämpötiloja. Kuten härkäpavut, kylvä viileään huoneeseen (tai kellopurkin alle), joka on hyvin valaistu.
Valitse ruukkuihin pienempiä kasvavia lajikkeita, kuten Cavolo de Nero, Dwarf Green Curled tai Afro. Poista ja hävitä kellastuneet lehdet, jotka voivat olla ongelma kasvatettaessa alkuvuodesta. Kerää sato ennen kesän alkua kukinnan välttämiseksi.

5) Salaatit (suositeltavat lajikkeet ruukkuihin: Tom Thumb)

Salaatteja (monien muiden salaatinvihansien kanssa) voidaan kasvattaa lähes ympäri vuoden. Ne viihtyvät hyvin ulkona suojan alla tai valoisalla ikkunalaudalla. Nyt on hyvä tilaisuus kylvää viime vuoden käyttämättömät siemenet.

6) Purjo (suositeltavat lajikkeet purkkeihin: Carlton)

Purjo on helppo kasvattaa ja toimii hyvin säiliöissä. Ne tarvitsevat kuitenkin hieman enemmän huomiota kuin jotkut muut kasvit. Kun ne ovat valmiita, istuta ne halkaisijaltaan noin 3-4 cm reikiin ja jätä ruukun reunaan muutama sentti tilaa, jotta voit laittaa maaperän takaisin, kun ne ovat paistuneet.

Valitse varhainen lajike odottaessasi syksyn satoa. Pancho ja Carlton toimivat hyvin.

7) Palsternakka (suositeltu lajike purkkeihin: Arrow)

Vaikka palsternakka ei olekaan intuitiivista, ne ovat kasveja, jotka voivat usein kasvaa paremmin astioissa kuin maassa. Hyvää juurikasvua haittaa kivinen, tiivistynyt maaperä.

Vaikka ne ovat yleensä yksinkertaisia, on muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä. Siemenillä on lyhimmät säilyvyysajat, joten voit parantaa itävyyttäsi ostamalla tuoreita siemeniä. Samoin taimet eivät pidä istuttamisesta (yksi haarukkajuurien pääasiallisista syistä), joten jos aloitat sisätiloissa, tee se käytettyinä rullina ja laita ne kuumana suoraan ruukkuun (jotta pahvi ei mätäne) tarpeeksi. Ihanteellinen itämislämpötila on noin 15°C, joten voit olla hyvin suojattu. Taimien ilmestyminen voi kestää jopa neljä viikkoa, joten varhainen aloitus on etu.

Vältä pitkäjuurisia lajikkeita konttiviljelyssä. Albion, Arrow, White Gem ja Gladiator ovat hyviä valintoja.

8) Retiisi (suositeltu lajike ruukkuihin: Scarlet Globe)

Tämä pieni sinappiperheen jäsen on yksi suosikkikasveistani. Se on yksi ensimmäisistä, joita olen kasvattanut, ja se on niin yksinkertaista. Voit kasvattaa retiisiä lähes ympäri vuoden, eikä aikainen kevät ole poikkeus. Jos sisätiloista on pulaa, pärjäät varmaan helmi-tammikuun lopulla kylvämällä ulkona peiton alla.

Hyviä ruukkulajikkeita ovat Cherry Belle, Scarlet Globe, Flamboyant Sabina ja French Breakfast.

9) Kevätsipulit (suositeltavat lajikkeet ruukkuihin: Purplette)

Kevätsipulit voidaan kylvää nyt kevätsatoa varten. Kokeile jotain hieman epätavallisempaa, kuten Purplette-lajiketta. Jos haluat normaalikokoisia sipulia, voit aloittaa myös siemenistä nyt. Suuret tuottajat tekevät tämän yleensä tähän aikaan vuodesta. Suurin etu sen tekemisessä siemenistä (toisin kuin sipuleista) on, että lajikkeita on enemmän.

10) Tomaatit (suositeltu lajike ruukkuihin: Totem / Totem F1)

Kääpiölajikkeet sopivat parhaiten konttiviljelijöille. Sinun ei tarvitse poistaa kärkiä tai ”nipistää” sivuversoja. Tomaatit hyötyvät pidemmästä kasvukaudesta (siemenet on parempi kylvää aikaisin kuin liian myöhään) ja ne tuottavat hedelmää koko kesän ajan, muista, että tomaatit ovat itse asiassa erittäin herkkiä perennoja. Olen kuullut tänä vuonna lukemattomia tarinoita kasveista, joiden hedelmät eivät ole ehtineet kypsyä…

Tiny Tim, Sungold, Gardener’s Delight ja (kuten mainittiin) Totem/Totem F1 ovat kaikki hyviä valintoja.

Sinusta kiinni !

25 vihannesta, jotka voit vielä kylvää heinäkuussa

10 yrttiä ja aromaattista kasvia parvekkeellesi