10 vihannesta, joiden siemenet voit kylvää toukokuussa

Toukokuussa tee mitä haluat!
Toukokuussa ei enää pelätä pakkasta, joten voit nyt itää vähän kaikkea, mutta silti tarjoan sinulle aiempien maalis-huhtikuussa itämistä koskevien artikkeleiden mukaisesti valikoiman 10 vihannesta, joiden siemenet on helppo itää toukokuussa .

1. Herneet

Klassinen keväänkuuluja, herneet kylvetään heti, kun maata voidaan työstää. Joinakin vuosina kylvetään herneitä maaliskuussa. Muina vuosina on toukokuu. Kaikilla vuodenajoilla on hyvät ja huonot puolensa.

Herneet sietävät kylmiä vuodenaikoja paremmin kuin useimmat puutarhasi kasvit. Jossain määrin, mitä nopeammin istutat herneet, sitä nopeammin korjaat herneet. Muista, että kylmissä lämpötiloissa viihtyvät herneet ovat makeampia ja mureampia kuin kesän helteissä viihtyvät herneet.

Pidentääksesi hernesatoa tällä kaudella, kylvä kääpiöherneet ja täysikokoiset herneet samana päivänä. Kääpiölajittesi kypsyvät ensin. Muutamaa viikkoa myöhemmin, kun kääpiöt loppuvat, täysikokoiset lajikkeet ovat mukanasi viikkoja.

Ja jos olet yhtä kiintynyt herneisiin kuin minä, kylvä kääpiölajikkeet uudelleen elokuun alussa myöhäissyksyn satoa varten. Täydelliset lajikkeet eivät yksinkertaisesti kypsy ajan myötä.

2. Pinaatti

Kylvä pinaatti mieluiten syyskuun alussa tai puolivälissä. Korjaamme siksi pehmeitä ja makeita lehtiä kesäkuun alkuun asti.

Toiseksi paras aika kylvää pinaattia on istuttaa herneet heti, kun maata voidaan käsitellä. Pinaatti kasvaa mieluummin kylmässä. Se turvautuu kukkimiseen helteessä ja usein siemenet eivät edes itä.

Aasialainen pinaatti kasvaa yhtä hyvin kaikkina vuodenaikoina, ja se kestää kylmää ja kukintaa.

3. Korianteri

Korianteri kasvaa mielellään kylminä kuukausina ja selviää jopa talvesta, kun se kylvetään syyskuussa. Ja se kasvaa helposti uudelleen kylmässä, usein useita kertoja. Myös korianteri vihaa istuttamista. Toukokuun alku on siksi ihanteellinen aika kylvää korianteri suoraan maahan.

Jotta korianterin sato saadaan tasaisesti läpi kesän, kylvä uusi rivi 2–3 viikon välein ja kastele hyvin. Korkeampien kasvien (tomaatit, pavut) varjossa kasvattaminen auttaa myös korianteria vastustamaan kukintaa.

4. Basilika

Basilika on myös ihanteellinen aloitukseen sisätiloissa 4 viikkoa ennen viimeistä pakkasia. Muista harventaa taimia niin paljon kuin mahdollista. Basilika voidaan kylvää myös heti viimeisen pakkasen jälkeen. Basilika kukkii, kun kesän lämpö inspiroi sitä kylvämiseen ja antaa sille pienempiä, vähemmän makeita lehtiä. Kylvämme tuoretta basilikaa kuukausittain saadaksemme tasaisen sadon mehukkaita lehtiä koko kauden ajan.

5. Persilja

Koska persilja kasvaa hitaammin kuin basilika, kylvämme sen sisätiloihin 4-6 viikkoa ennen viimeisiä pakkasia. Persilja ei pidä juuresta ja pysyy pienenä siirtona sisätiloissa, joten älä odota, että siitä tulee suuri kasvi, ennen kuin istutat sen ulkona viimeisen pakkasen jälkeen. Persilja on kaksivuotinen, ja se kasvaa edelleen vuodesta toiseen, varsinkin sadonkorjuun yhteydessä, koko kauden ja pitkään pakkasen jälkeen.

6. Salaatit ja salaatit

Puutarhurit kylvävät toisen peräkkäisen salaattinsa toukokuussa. Kylmänkestävät lajikkeet sopivat ihanteellisesti sisä- tai ulkokylvöyn. Tämä on täydellinen aika kylvää enemmän kylmäherkkiä lajikkeita sisätiloihin istutettaviksi kuun lopussa.

7. Lehtikaali ja sveitsin mangoldi

Rehellisesti sanottuna nyt on aina täydellinen aika kylvää lehtikaalia ja mangoldia. Ne viihtyvät viileässä, ne eivät vilku lämmössä ja ovat yksi puutarhasi runsaimmista kasveista niiden istutuksesta talveen asti. Toukokuu on täydellinen aika maksimoida satonsa tulevalle kaudelle joko suoraan kylvettynä tai istutettuna.

8. Punajuuret

Jos olet uusi vihannesten viljelyssä, punajuuret ovat hyvä, helposti viljeltävä vaihtoehto. Siemenet eivät tarvitse paljon rohkaisua itämään, ja ne ovat vähän ylläpidettyjä, kun ne ovat istutettuja. Boltardy-juurikas on yksi suosituimmista lajikkeista, mutta voit kokeilla myös värikkäämpää lajiketta, kuten ’Touchstone Gold’. Huomaa, että juurikkaan siemenet sisältävät usein 3-5 ”siementä”, joten sekä punajuuret että mangoldi (ne ovat samaa suvua/laji) ovat välttämättömiä terveinä ja runsaina kasveina vihannespuutarhassa.

9. Porkkanat

Makeisiin ja suolaisiin ruokiin lisätty porkkana on fantastinen, helposti viljeltävä sato. Klassisten appelsiinilajikkeiden lisäksi voit kokeilla myös värikkäiden lajikkeiden, kuten ’Yellowstone’, kasvattamista.
Porkkanat kasvavat hyvin maassa milloin tahansa alkukeväästä loppukesään. Vaikka porkkanat ovat todella vain yksi siemen, ne ovat vielä herkempiä istutustiheydelle. Porkkanat itävät melkein kaksi kertaa kauemmin kuin punajuuret.

10. Parsakaali ja kaali

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, kylvä ne sisätiloihin toukokuun alussa aloittaaksesi kauden. Tämä on erityisen tärkeää parsakaalille, joka viihtyy hyvin kohtuullisissa lämpötiloissa, mikä johtaa korkeaan kesän lämpöön. Ruusukaali ja kukkakaali kuuluvat myös tähän luokkaan. Nämä kuuluvat Brassicaceae-heimoon, kovakuoriaisten iloksi…

Bonus: Voit myös kokeilla maissia, jos sato kertoo, toukokuu on täydellinen aika.

5 Aasian vihreää kasvamaan syksyllä

24 hedelmää ja vihannesta korjataan kesäkuussa