10 asiaa, joita voit tehdä kasvimaassasi tammikuussa

Talvi on tulossa, ja vaikka se ei olisi vielä liian kylmä, sinun on aina oltava varovainen ja ennakoitava valmistautuaksesi hyvin tulevaan kauteen. Kutsun sinut tutustumaan 10 tekemistä kasvimaasi tammikuussa muun muassa suunnittelun, mutta myös ensimmäisten istutusten ja itämistokeiden kanssa.

Älä kylvä ja istuta liian aikaisin vuonna

Voimme kaikki innostua hieman uuden vuoden vierestä, varsinkin jos, kuten nyt, meillä on ollut suhteellisen lämmin talvi tähän mennessä. Voimme kaikki helposti vakuuttaa itsellemme, että tämä vuosi tulee olemaan kuuma kuin mikään muu vuosi menneisyydessä.
Huomaat kuitenkin myös, että aikaisesta kylvöstä voi olla hyvin vähän hyötyä, koska altistat nuoren kasvin kylmille ja ankarille olosuhteille, joissa kasvu on hidasta ja epäonnistumisen mahdollisuudet ovat suuret. Kun sää lämpenee, kasvit kasvavat nopeammin ja huomaat todennäköisesti, että aikaisin ja myöhään kylvetyt taimet päätyvät suunnilleen samankokoisiksi, ja jälkimmäinen on todennäköisesti terveellisempää. Useimmille vihanneksille toukokuu on ylivoimaisesti paras kuukausi taimeille tai ulkona istuttamiseen.

Osta päiväkirja ja tee suunnitelma tulevasta kasvimaastasi

Tee oma päiväkirja tänä vuonna, jos sinulla ei ole sitä aiemmin ollut. Jos haluat parantaa vihannespuutarhaasi, sinun on seurattava, mitä olet tehnyt puutarhassa. Huomioi lajikkeet, istutusajat, sääolosuhteet jne. Saatat ajatella, että se on työlästä, mutta se on itse asiassa hauskaa. Takaan, että olet iloinen, kun teit, kun on aika aloittaa alusta ensi vuonna. Pidän suunnitelmaa erityisen kätevänä tähän aikaan vuodesta, kun ruokkin maata, koska eri viljelykasveilla on erilaiset vaatimukset. Voi olla tarpeetonta kohdella koko puutarhaa samalla tavalla maaperän ravitsemisessa; esimerkiksi typpeä sisältävät lisäykset, kuten lanta, ovat hyviä kaaliperheen kasveille, mutta ne menevät hukkaan ja ovat jopa haitallisia viljelykasveille, kuten porkkanalle ja palsternakalle. Yksinkertainen suunnitelma tarkoittaa, että voit ajatella etukäteen ja mukauttaa maaperäsi erilaisiin vihanneksiin, joita haluat kasvattaa.

Tilaa ja tarkista siemenet

Uudet siemenlinjat ovat nyt saatavilla, kuten ennenkin, kaikki siemenet on valittava huolellisesti. Saimme viime vuonna hyviä tuloksia herkillä viljelykasveilla, kuten kukkakaalilla ja ruusukaalilla.
Nyt on aika antaa itsesi unelmoida hieman ja kuvitella tulevien asioiden eloisia värejä ja herkullisia makuja. Joten aloita nyt tulevien siementen valitseminen, joko aikaisemmista sadoistasi tai uusista sadoista, joita haluat kokeilla.

Kylvä sipuli tammikuun lopussa

Sipulisipulit ovat helppo tapa kasvattaa sipulia, mutta voit kokeilla kasvatusta siemenestä tammikuussa. Yleensä sinulla on paljon enemmän valinnanvaraa siemenissä kuin sipuleissa, jos pidät sipulista. Voit aloittaa ne tammikuun lopussa, mutta tarvitset itämiseen kasvihuoneen ja lämpimän, valoisan alueen. Siemenestä kylvetty sipuli kukkii harvemmin kuin sarjassa kasvatetut lajikkeet, joten ne voivat olla kasvatuksen arvoisia, jos kevään lämpötilat näyttävät vaihtelevan. Sipulit ovat kaksivuotisia, mikä tarkoittaa, että niillä on kahden vuoden kasvusykli ennen kuin ne kukkivat tai ”menevät siemeniksi”. Sipulisipulit ovat edellisenä vuonna kasvatettuja kypsymättömiä sipuleita, ja niitä voidaan huijata ajattelemaan, että vuosi on kulunut, jos kevään lämpötilat alkavat lämmetä, mutta muuttuvat kylmäksi aikaisin keväällä. Jos kasvatat sipulia siemenistä, tämä ei todennäköisesti ole ongelma.

Säästä monet joulumuovipullot

Järjestä kevät ja aloita muovipullojen kerääminen kellojen valmistamista varten. Leikatut muovipullot suojaavat yksittäisiä nuoria kasveja etanavaurioilta ja saavat monet kasvit pääsemään nopeasti alkuun.

Valmistele perunan siemenet

Kun sinulla on perunan siemenet, laita ne valoisaan, viileään, pakkasvapaaseen paikkaan ja anna niiden itää. Tämä antaa perunoillesi etumatkan. Munapakkaukset tekevät upeista tarjottimista, joten aloita niiden säästäminen nyt. Muista laittaa mukulat ”silmäpäähän” – missä versot kasvavat ylhäältä alas. Vältä liian kuumaa paikkaa (lämmitetyn huoneen ikkunalaudalla on liian kuuma) tai versot ovat pitkiä ja heikkoja ja katkeavat istutettaessa. Ihannetapauksessa haluat versojen olevan paksuja ja vihreitä. Jos et ole valmis aloittamaan (suosittelemme helmikuun alkua), säilytä perunat viileässä, pakkasettomassa paikassa, mutta pidä ne poissa valolta.

istuttaa valkosipulia

Valkosipuli tarvitsee kylmän sään, jotta kynnet halkeavat ja muodostavat uuden valkosipulin. Kevätkylvöyn suositellaan monia lajikkeita.

Istuta raparperia.

Vielä on aikaa lisätä raparperia. Suosittelemme istuttamaan tänä vuonna ja jättämään sen rauhaan ensi vuoden herkullista satoa varten.

Testaa siementen itävyys

Ennen kuin ostat uusia siemeniä, tarkista viime vuodelta jääneet siemenpaketit nähdäksesi, mitä voit käyttää seuraavan kauden kylvämiseen. Palsternakkaa lukuun ottamatta useimmat siemenet säilyvät vähintään vuoden, ne säilyvät paljon pidempään, jos siemenet on säilytetty viileässä ja kuivassa paikassa. Jos et ole varma siemenerästä, ripottele muutama siemeniä kostealle paperipyyhkeelle ja katso kuinka hyvin ne itävät.

Käytä itämiskasvihuonetta

Jos haluat kasvattaa taimia aikaisin, tarvitset hieman lämpöä aloittaaksesi. Ole varovainen kasvattaessasi varhaisia ​​taimia, älä anna niille liikaa lämpöä ja liian vähän valoa. Muista, että kasvit todella tarvitsevat lämpöä itämään, mutta ne eivät tarvitse sitä kasvaakseen. Jos kasvissa on liikaa lämpöä, mutta ei tarpeeksi valoa, se kasvaa korkeaksi, heikoksi ja pitkäksi. Valaistustaso on vähäinen, kun päivänvalotunnit ovat lyhyitä tähän aikaan vuodesta, joten sinun täytyy todella saada ne pois itämiskasvihuoneesta ja laittaa ne ikkunalaudalle tai kasvihuoneeseen tai tunneliin niin pian kuin mahdollista.

23 vihannesta, jotka voit kylvää kesäkuussa

Kuinka säilyttää ja säilyttää puutarhakasveja